Får mer än Neymar efter dundertabben

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Kommer bli historiens dyraste andraligaspelare

Shelvey i Newcastle-tröjan. Foto: AP Photo/Matt Dunham
Shelvey i Newcastle-tröjan. Foto: AP Photo/Matt Dunham

Jonjo Shelvey är på väg att bli historiens bäst betalde andraligaspelare.

En dundertabbe från Newcastle United innebär att 24-åringen kommer tjäna mer i Championship än Neymar gör i FC Barcelona.

Hotade av nedflyttning från Premier League till Championship gick Newcastle United in tungt på spelarmarknaden i januari. Henri Saivet värvades från Bordeaux, Andros Townsend från Tottenham och Jonjo Shelvey från Swansea. Med det räknade ägaren Mike Ashley uppenbarligen kallt med att ett nytt kontrakt var säkrat.

Sex poäng till säker mark

Det framgår av Telegraphs uppgifter som gör gällande att ingen av de tre värvningarna fick en automatisk lönesänkning vid degradering inskrivet i sitt kontrakt. Praxis är annars att lag som hotas av nedflyttning kommer överens på förhand med sina spelare om en ny lön vid spel i andradivisionen.

Newcastle har just nu sex poäng upp till säker mark med bara sex matcher kvar och kommer skriva fotbollshistoria om de flyttas ner till Championship. Detta då mittfältaren Jonjo Shelvey i så fall kommer bli Englands, och förmodligen hela elitfotbollens, bäst betalde andraligaspelare genom tiderna.

LÄS VIDARE

Får mer än Neymar

Shelvey tjänar motsvarande 930 000 kronor i veckan (!) tack vare kontraktet på 5,5 år han skrev med Newcastle i januari. En lön som alltså består även vid nedflyttning och mittfältaren har enligt Telegraph inga planer på att flytta. Lönen blir därmed 70 000 kronor mer i veckan än Fulhams Scott Parker lyfte i Championship förra säsongen.

Det är också mer än Neymar har i grundlön i FC Barcelona, vilket fått engelska fotbollsfans att skämta friskt om Newcastles och Shelveys öde i sociala medier. Brassen har ”bara” motsvarande 890 000 kronor i veckan i grundlön i Barcelona men är samtidigt garanterad mer via olika bonusklausuler.

Publicerad: