Rik som CL-finalist – nu nedflyttad igen

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Dokument: Fiaskot och framtiden för engelska jätten

Foto: TT
Newcastle åker ur Premier League.

Det är inte många bokstäver som skiljer Champions League från Championship.

Lika lite som skiljer i förutsättningar mellan Atlético Madrid och Newcastle United.

Problemet för de sistnämnda är att skillnaden stavas Mike Ashley – den girige affärsmannen som sett ekonomiska segrar när andra sörjt sportsliga förluster.

Newcastles ägare Mike Ashley.

Sunderland slog Everton med 3-0 och såväl Norwich som Newcastle United är utslaget ur Premier League. Ett misslyckande för Norwich – en katastrof för Newcastle. Men hur hamnade de egentligen här?

Freddy Shepard låg på sjukhus med allvarlig lunginflamation och en punkterad lunga när samtalet kom. Hans vän och kollega Sir John Hall hade sålt sina aktier i deras fotbollsklubb Newcastle United efter att ha fått ett bud han inte kunde motstå.

Köparen var en i sammanhanget ung engelsman med en lika imponerande karriär som begynnande framgångsfetma. Mike Ashley hade förvandlat ett lån på drygt 100 000 kronor från sin familj till ett enormt affärsimperium. Nu såg den store britten, en gång i tiden gift med svenska Linda Jerlmyr under en glammig ceremoni i Göteborg, ytterligare en lysande affärsmöjlighet.

– Jag ville inte sälja men som ordförande var jag tvungen att se till klubbens bästa. Jag hade inget annat val, har Shepard förklarat efter att ha beordrat sin son att lösa affären med Ashley.

I ekonomiska spillror

Då, i maj 2007, låg Newcastle United i ekonomiska spillror. Tredjeplatsen 2003 och femteplatsen 2004 hade förvandlats till en 13:e-placering och priset för den misslyckade satsningen försatt klubben på ruinens brant. Mike Ashley såg desperata ägare med en undervärderad klubb och en lysande möjlighet att marknadsföra sitt eget sporthandelsföretag SportsDirect. Fansen jublade och hoppades på en ny lysande sportslig framtid.

Men efter att ha betalat av klubbens skulder hade Ashley inget större intresse i att investera i Newcastles spelartrupp. Det var istället andra saker som intresserade den nye ägaren.

Mike Ashley är ingen passionerad miljardär på jakt efter en dyr älskarinna likt Roman Abramovitj och hans Chelsea. Inte heller en östnation med behov av att putsa sin fasad som Manchester Citys shejkar från Förenade Arabemiraten. Mike Ashley är en affärsman och han äger inte Newcastle United för att vinna titlar, bada i segerchampagne eller vinna folkets kärlek. Han äger Newcastle United för att tjäna pengar. Helst på en gång.

”Är svårt att styra den”

Under sina nio år som boss över ”Skatorna” har Ashley skurit i hela organisationen på jakt efter besparingar. Nästan alla funktioner kring matcharrangemangen har sålts till externa bolag och de som fortfarande är anställda av klubben har fått sina pensionsavtal utbytta mot prestationsbaserade bonusar. Ingen kan heller ifrågasätta att 51-åringen är en bra affärsman.

Hans imperium, med SportsDirect, varushuskedjan Tesco samt fotbollsklubben Newcastle United, gjorde 2014 en vinst på motsvarande 5,9 miljarder kronor. Det här året fortsatte ”Skatorna” också att klättra på Deloittes ranking över världens rikaste fotbollsklubbar.

Newcastle United listas nu som världens 17:e rikaste fotbollsklubb. Det är endast två placeringar efter Champions League-finalisten Atlético Madrid och bara sämre än sex andra brittiska klubbar. Men som Newcastle-fansen i år blivit smärtsamt påminda om är det stor skillnad på pengarankingen och fotbollstabellen.

– Newcastle är en storklubb men det är svårt att styra den eftersom den hela tiden måste hålla sig inom en väldigt tajt ekonomisk marginal. Vi fick jobba stenhårt med nyförvärv och summorna som snurrar i en så stor klubb gör det svårt att förstå varför vi var tvungna att bygga så sakta, har förre managern Alan Pardew vittnat om.

För problemet med Newcastle United är inte att de saknar pengar. Inte heller att de saknar fotbollskultur eller intresse. Problemet med Newcastle United är att de har rätt ägare på fel plats.

Spenderade mest i världen

Det är många som länge anat att Mike Ashley helst bara vill pumpa upp klubbens värde för att sedan sälja av ”Skatorna” till någon av de där passionerade mångmiljardärerna eller östliga furstendömerna. Det har gjort att alla finansiella beslut tagits med utgångspunkten att spendera så lite som möjligt i dag istället för att satsa mer, nå sportsliga framgångar och med det även en större ekonomisk vinst på sikt.

Newcastles dyraste spelare är fortfarande Michael Owen efter övergången från Real Madrid 2005. Tvåa på listan är Alan Shearer som bytte Blackburn mot ”Magpies” 1996! Detta trots den finansiella utvecklingen inom fotbollen.

De båda affärerna gjordes innan Mike Ashleys tid och de få gånger 51-åringen själv öppnat plånboken rejält har varit när Newcastles plats i Premier League, och de enorma tv-intäkter den för med sig, varit hotad. 2009 lånade ägaren ut 470 miljoner kronor så att nydegraderade Newcastle omgående kunde ta steget tillbaka upp i PL igen. I januari 2013 grävde Ashley en egen kanal till Frankrike när fem (!) fransmän panikköptes för att rädda kontraktet. I år spenderade Newcastle mer under januarifönstret än någon annan fotbollsklubb i världen men som vi ser nu var det redan för sent.

Mike Ashleys ovilja att investera tungt har tvingat Newcastle att hela tiden försöka hitta billiga alternativ – ofta med spelare på utgående kontrakt – och de har träffat rätt imponerande många gånger. Men så fort en juvel dykt upp har någon annan klubbägare agerat, fått ett omedelbart ”yes” från Ashley när de viftat med pengabunten framför 51-åringens näsa och plockat över guldklimpen till sitt lag.

Newcastle har hela tiden tappat sina bästa spelare och tvingats försöka ersätta dem med spelare ingen annan konkurrent sett potential i. Scouterna har överträffat sig själva men det var ändå bara en tidsfråga innan de skulle skulle missa målet och nu ramlar klubben också ur ligan.

Tjänar mer än Neymar i andraligan

Men de supportrar som hoppas på att degraderingen till Championship ska innebära slutet på Mike Ashley-eran har inte förstått ägarens lynne. Inkomsttappet i tv-intäkter från 1,2 miljarder till 436 miljoner och placeringen i andraligan innebär att Newcastle Uniteds marknadsvärde kommer chockdala. Då ser affärsmannen Mike Ashley knappast ett säljläge.

Istället väntar ett nytt ekonomiskt stålbad med en lönekostnad på uppskattningsvis 944 miljoner kronor att hantera. De flesta avtal är dessutom skriva utan automatiska lönesänkningar vid degraderingar vilket till exempel innebär att januariköpet Jonjo Shelvey kommer bli andraligans bäst betalde spelare genom alla tider. Med en grundlön högre än FC Barcelonas Neymar.

Räddningen för Newcastle kommer med stor sannolikhet bli ett nytt nödlån från Ashley med förhoppning om omedelbar uppflyttning. Sedan kommer historien upprepa sig. Ägaren kommer dra i svångremmen, klubbledningen tvingas leta fynd och tränarna komma och gå. Allt tills Newcastle United har ett så högt marknadsvärde, eller en tillräckligt dumgenerös spekulant, för att Ashley ska sälja sin tilltänkta kassako.

Problemet är att Newcastle United i dag värderas till drygt tre miljarder kronor – lika mycket som Ashley redan investerat i klubben. För att sälja kommer 51-åringen vilja ha det plus rejält med ränta. En summa ingen sund affärsman är redo att betala.

Så tills Mike Ashley inser att han måste investera i truppen istället för att skära i personalen för att höja klubbens värde kommer Newcastle United vara fängslat i 51-åringens pengakarusell. Med tanke på att alla journalister som försökt påtala det portats och alla supportrar som försökt skrika det tystats så ser chansen att Ashley får den insikten på egen hand ut att vara minimal. Tyvärr, för Newcastle United och alla dess passionerade supportrar.

Källor: The Guardian, Newcastle Chronicle, Sky Sports, Daily Mail, The Mirror, Deloitte, Forbes.

Publicerad: