Bohman: Hur bra är han?

"Alexander Isak är Inzaghi-klipsk"

Här är de fem hetaste snackisarna från Östersund–AIK.

1. Först och främst: Hur jävla bra är Alexander Isak?

Han är inte dum, föreningens yngsta allsvenska målskytt genom tiderna. I 16-årige Alexander Isak har AIK en avslutare så naturlig att han verkar uppvuxen i Edens lustgård. För bredsidevolleyn mot den bortre stolpen var – tack vare Haukur Hauksson hårt pressande inlägg – ett elegant avslut i det att tonåringen är Inzaghi-klipsk nog att använda farten i inspelet när han lätt bara skarvar bollen vidare.

Men det är inte bara målskyttet: Alexander Isak går bara första ring på gymnasiet men är universitetsmässig i sina mogna aktioner på planen. Crossbollen till Johan Blomberg vid 1–0 visar att hans register är brett.

2. Carlos Strandberg och Alexander Isak målskyttar. Behöver AIK verkligen hitta ett par skor till Denni Avdic?

Det är onekligen en dråplig situation. Sportbladet kunde tidigare under torsdagen avslöja att Denni Avdic petas på grund av att AIK och huvudsponsorn Adidas inte hittar ett par dugliga fotbollsskor till anfallaren, som därför får ont i fötterna. Givetvis en stor pinsamhet för alla inblandade.

Carlos Strandberg och Alexander Isak visade dock att fadäsen inte behöver få särskilt grava konsekvenser. 19-årige Strandberg stank som väntat av frustande fysik och 16-årige Isak ser redan ut som en färdig allsvensk anfallare.

3. Har AIK hittat formeln för att stoppa ÖFK?

AIK:s tränarteam, Andreas Alm, Nebojsa Novakovic och Jens Gustafsson, var alla på plats när Hammarby blev utspelade mot ÖFK på Tele2 Arena. Då sjönk Bajen relativt lågt – vilket är rimligt med vågade spelgenier som Fouad Bachirou och Brwa Nouri på andra sidan – men vågade samtidigt inte sätta någon som helst press på bollhållaren. AIK har övat hela träningsveckan – Jens Gustafsson har flyttat på spelarna som vore de träningskoner på Skytteholms IP – på att sätta in pressen i precis rätt läge, tio meter in på egen planhalva. Det samtidigt som Carlos Strandberg och Alexander Isak samvetsgrant stängde av uppspelen. Det stod 11-1 i tilldelade frisparkar till Östersund i paus, vilket säger en hel del om aggressiviteten och frenesin i bortalagets press. Men det var inte så att AIK huvudlöst rusade in som ett gäng osnutna brottare, laget alternerade varsamt mellan att pressa och falla tillbaka. Ebenezer Ofori och Johan Blomberg var nyckelpersoner med sin tassande, smarta energi. Och när AIK väl vann boll flög de fram i välkoordinerade omställningar.

4. Lyckosam chockterapi från Andreas Alm

Andreas Alm är osedvanligt osentimental och behandlar spelartruppen på ett bryskt vis. Spelare kastas fram och tillbaka in och ur matchtrupperna men i dagens match var han helt rätt ute. Alexander Isak, Per Karlsson och Johan Blomberg var alla petade mot Sundsvall, men mycket duktiga för sitt AIK mot Östersund. Kan Alm fortsätta vara framgångsrik genom att spela den här ryska rouletten med den breda truppen är det bara att lyfta på hatten.

5. Till sist: Var Östersund bara en överhajpad fluga?

Verkligen inte. Graham Potters trippande taktiker till bollrullare var minst lika läckra att kolla på som mot Hammarby. Skillnaden i dag var att AIK, till skillnad från Bajen, vågade pressa högre och mer intensivt när läge gavs.ÖFK:s lagbygge är dock väl poröst och spelarna lite för känsliga när motståndarna börjar skava på hälsenor. Men Östersund var alls inte dåliga, framför allt inte i den sista halvtimmen när AIK försvarade sig vilt, och borde i rättvisans namn fått in någon boll bakom Patrik Carlgren. Dessutom publikrekord på Jämtkraft Arena: 7341 stolta jämtar dök upp. Kudos!

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.