”Det gäller inte bara portugiser...”

FOTBOLL

Sportbladet frontade Lagerbäck om planen för Ronaldo: ”Bestraffa väldigt grova filmningar”

1 av 3

ANNECY. Inför avresan till Frankrike sa Lars Lagerbäck i en tv-intervju att han tänkte peka ut Ronaldo som filmare om han fick tillfälle.

Under lagets första träning i Annecy ryckte Sportbladet ut för att ge honom chansen.

Lagerbäck tackade och tog emot.

Island anlände till den lilla alpstaden i sydöstra Frankrike i går kväll, och under onsdagen ledde Lars Lagerbäck den första träningen på Albignys sportanläggning.

Innan träningspasset mötte han medierna, och förbundskaptenen berättade att han inte är orolig att det ska låsa sig för Island i deras första, historiska mästerskapsmatch.

– Med det här gänget är risken större att de blir överambitiösa. Då blir man väldigt individualistisk i sitt sätt att spela. Att de skulle darra på grund av att de är spända hade förvånat mig, säger Lars Lagerbäck.

Inför avresan intervjuades Lagerbäck av arbetskamraten på Viasat, Ola Wenström. Han sa där att om han fick tillfälle tänkte han peka ut Ronaldo som filmare inför premiärmötet med Portugal.

Sportbladet ger honom chansen.

Att peka ut Ronaldo som filmare, är det en plan du har?

– Plan vet jag inte men det är väldigt svårt för domarna det här. Det gäller inte bara portugiser, och jag tycker att man ska kunna videobestraffa väldigt grova filmningar. Om du såg Champions League-finalen fick du några väldigt bra exempel. Det känns nästan barnsligt som vissa beter sig.

Är det för att undvika att Island drar på sig gula kort och frisparkar, att du vill göra domarna vaksamma på det? Eller tänker du på fotbollen som helhet?

– Jag tänker i första hand på mitt eget lag. Sedan om det ger positiva effekter på fotbollen generellt är det klart att jag hade uppskattat det. Det viktigaste för mig är att göra mina spelare medvetna om det. Möter man lag där spelare ramlar väldigt lätt måste du vara medveten om det, och vara väldigt, väldigt disciplinerad, framför allt i försvarsspelet.

Ronaldo är väl mycket mer än en filmare?

– Ja, definitivt. Hans stora styrka är ju att han är en av världens bästa fotbollsspelare, säger Lars Lagerbäck.

Förbundskaptenen är på gott humör och tar sig god tid med samtliga journalister, de flesta är från Island men även SVT och Sportbladet är på plats.

I andra intervjuer har Lasse Lagerbäck pratat om att han hoppas kunna stanna en månad i Frankrike, det vill säga gå hela vägen till final.

Så här säger han om Islands chanser:

– Jag tror att vi har en realistisk chans att gå vidare från gruppen. Sedan hänger det ihop med lottning och sådana saker, och var man slutar i gruppen.

”Knasiga förberedelser”

Tittar man på gruppen utifrån ser Ungern-matchen ut att kunna bli ett slags nyckel för er?

– Sett till resultaten länderna har gjort tidigare så har Ungern gjort de minst goda resultaten. På det sättet kan man säga att Ungern är en viktig match. Men det beror också på hur det går i första matchen. Tar vi tre poäng där har vi ett ganska bra utgångsläge, säger Lagerbäck och ler.

Har du startelvan klar?

– Mer eller mindre. Nu har vi haft lite knasiga förberedelser, en del har varit skadade och många var igång med seriespel ända till sista helgen i maj. Är alla friska skulle jag bli förvånad om de funderingar vi haft inte stämmer 14 juni.

För stunden är Island helt skadefritt, precis som Sverige och till sist frågar vi Lasse Lagerbäck vad han tror om Sveriges chanser i EM.

– Det lilla jag hann se mot Wales såg det väldigt bra ut. Men det jag hört från andra är att Wales inte var så bra kanske. Jag tycker Sverige har kvaliteter och kan klara sig bra i turneringen.

Vad tippar du i första matchen mot Irland?

– Jag är så usel som tippare. Irland är inte lätta att möta, det kan sluta hur som helst. Men jag tror och hoppas att Sverige vinner, säger Lars Lagerbäck.