"Premier League är vår största rival"

avMakoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

Barcapresidenten oroas över engelska ligans ekonomiska makt.

Real Madrid och Barcelona. Fotbollsvärldens kanske mest klassiska rivalitet. Barcelonapresidenten Josep Maria Bartomeu menar dock annat.

– De engelska lagen har en fantastisk ekonomisk situation och vi är oroliga.

Nu vill han införa Wild card till Champions league.

Barcelonapresidenten säger i en längre intervju med engelska BBC att han ser Premier League som Barcelonas största och farligaste konkurrent på sikt.

– Premier League är vår största rival, säger Josep Maria Bartomeu, syftandes på de engelska lagens ekonomiska välmående.

Spanska giganterna fortfarande rikast

I årets ranking från Deloitte över de rikaste klubbarna i världen toppar Real Madrid för elfte året i följd. Barcelona lyckades passera Manchester United och ta andraplatsen. Likväl är det 17 engelska klubbar i topp 30.

Lägg därtill det nya massiva TV-avtalet i Premier League, som kommer ge de engelska klubbarna en ännu större ekonomisk boost, som enligt Bartomeu på sikt kan generera problem för Barcelona och den spanska fotbollen.

– Vi måste göra vårt bästa för att öka våra intäkter och få spelare att stanna hos oss. Det är därför jag är så orolig.

Förespråkar wildcards

I intervjun med BBC lyfter också Barcelonapresidenten möjligheten att införa "wildcards" till Champions League för de största lagen. Även om hans Barcelona med största säkerhet kommer att ordna en Champions League-plats även nästa säsong, menar Bartomeu att de största klubbarna borde kunna få en automatisk plats oavsett ligaplacering.

– Varför inte ge wildcards som i tennis, där de bästa spelarna ibland inte kvalar in men får en biljett till de största tävlingarna ändå. Det skulle fungera i fotbollen med. Ibland har klubbar en dålig säsong och det är ett stort straff att inte få spela i Champions League. Vi behöver ha ett starkare Champions League för att behålla intresset.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM