Storseger & drömmål av AIK-nyförvärvet

Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2016-02-28

Inför 1000 AIK-supportrar på läktarna i Jönköping bjöd AIK:s nyförvärv Amin Affane på show i svenska cupen. Med ett skott i krysset från 25 meter var han starkt bidragande i AIK:s 6-0-kross mot division 2-laget Tenhult.

– Det är alltid supportrar på plats. Oavsett om vi är i Dubai eller på Elmia. Jag har aldrig varit på något ställe där det inte funnits någon AIK:are när vi spelar match, säger tränaren Andreas Alm.

Följ ämnen
AIK Fotboll

AIK kom till spel i söndagens cupmatch mot division 2-laget Tenhult med ett gäng tongivande spelare borta. Anfallsduon Fredrik Brustad och Denni Avdic är skadade och Jos Hooiveld och Stefan Ishizaki sjuka. Lägg där till att Dickson Etuhu även han var borta.

– Vi får säkert tillbaka någon snart, men svårt att säga vilka. Det är viktigt att få tillbaka de så fort som möjligt, säger Andreas Alm till Sportbladet.

Men trots frånvaron av nyckelspelarna så syntes det direkt vilket lag som spelar i allsvenskan och vilka som inte gör det. AIK tog tag i taktpinnen direkt och efter 14 minuters spel slog Niclas Eliassson ett fint inlägg till Eero Markkaanen som distinkt nickade in ledningsmålet.

”Han ska sy”

Tio minuter senare stod AIK:s Amin Affane för matchens prestation. Han snurrade upp två hemmaspelare innan han drog till från 20-25 meters avstånd med en projektil som gick rakt upp i det bortre krysset och 2-0 till bortalaget och godnatt Tenhult.

Strax innan paus nickade lagkaptenen Nils-Eric Johansson ihop med en hemmaspelare och fick ett jack i pannan. Alm valde att byta ut kaptenen, men det såg inte ut att vara någon större fara med honom.

– Han ska sy det där jacket, sedan kan han nog träna ganska snart.

16-åring målskytt

I den andra halvleken skulle siffrorna rinna iväg ordentligt. AIK visade där prov på att man är grymt starka på fasta situationer när man gjorde hela tre mål på hörnor. Målskyttar i tur och ordning, Haukur Hauksson, Marko Nikolic och Sauli Väisänen.

– Vi gör en hel del på fasta vilket är bra. Vi understryker mycket det vi gjorde fjol att vi är starka på fasta.

Till slut skulle AIK vinna med hela 6-0 efter mål av den 16-årige debutanten Alexander Isak.

– Det är helt fantastiskt, ett delmål i livet att göra debut för AIK i en tävlingsmatch, säger Isak själv.

När fick du beskedet att du skulle vara med?

– I fredags. Jag var uttagen i U19-truppen mot BP, men så fick jag ett sms av Alm att jag skulle vara med här i stället. Sedan visste jag ju inte om jag skulle få spela eller inte. Men när jag fick mitt namn uppropat att jag skulle in så var det bara fantastiskt.

”Det är en bonus”

Vad säger du om ditt mål?

– Det är en bonus. Jag fick en fantastisk passning och det var nära att backen skulle nå den, jag visste inte om den skulle nå fram eller inte. Men den tog på knät och sedan in, lite tur men mål som mål.

I och med segern leder AIK nu sin grupp på sex poäng. För att gå vidare räcker det nu med en poäng hemma mot Falkenberg på lördag.

– Cupen fortsätter förhoppningsvis ett tag till för oss. Vi hade samma läge fjol, men jag hoppas vi fixa det på ett bättre sätt nu i sista gruppspelsmatchen, avslutar Alm.