Ser ut som en relik från svunna tider

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Brenning: Experimentet kan bli dödlig komet för Zlatan

Foto: TT

Utan Zlatan Ibrahimovic kan Manchester United förvandlas till ett modernt fotbollslag.

Någonstans måste 35-åringen sitta och hoppas på att experimentet mot Arsenal blir ett misslyckande.

Annars är risken att han efter säsongen dör ut som den siste dinosaurien.

Det är en av de starkaste tendenserna i årets Premier League. Hur lag efter lag valt att spela mer eller mindre helt utan en renodlad anfallsspelare för att istället få in ett mer rörligt alternativ på topp. Inte sällan en spelare som till vardags snarare räknas som yttermittfältare.

Wengers förklaring: Planerna

Vi har sett Liverpool göra det mer Roberto Firmino, Chelsea med Eden Hazard i en anfallsroll bredvid Diego Costa, Southampton med Nathan Redmond, West Ham med Michail Antonio, Tottenham med Son Heung-Min och Swansea med Gylfi Sigurdsson. Till och med skytteungen Sergio Agüero tvingades i ett Champions League-möte med Barcelona nöta bänk när Manchester Citys manager Pep Guardiola föredrog mittfältaren Kevin de Bruyne på topp.

Agüero är inte heller ensam. Daniel Sturridge, Divock Origi, Vincent Janssen, Shane Long, Michy Batshuayi, Fernando Llorente och inte minst Olivier Giroud har alla fått nöta bänk till och från den här säsongen till förmån för mittfältsspelare. Giroud är för övrigt ett av de tydligaste exemplen på taktikskiftet.

När Arsenals manager Arsene Wenger i somras letade nyförvärv stod en tvåvägsarbetande anfallare högst upp på transferlistan. När klubben gick bet på Alexandre Lacazette värvades Lucas Perez men spanjoren har varit en besvikelse. Trots det har Giroud förlorat sin ordinarie plats när Wenger istället valt att spela Alexis Sanchez som spjutspets.

– Det vi producerar nuförtiden är väldigt tekniska spelare tack vare alla nya fina planer överallt. Innan spelade du i parken där du var tvungen att skicka bollen långt och kriga längst fram. Men allt det är borta nu. Nu har du många spelare även i England som flyttat från kanten till mitten. De har utvecklat en fin teknik när de tvingats spela vid linjen och får sedan mer utrymme för det när de flyttas in centralt, har Arsene Wenger sagt om utvecklingen.

Zlatan en relik från svunna tider

Men samtidigt som klubb efter klubb valt den nya vägen med rörliga alternativ som öppnar för andra offensiva mittfältare att få mer utrymme och ger grunden till ett högt och tidigt presspel så finns det en klubb som hållit fast vid det gamla. Manchester United.

Efter värvningen av Zlatan Ibrahimovic har José Mourinho gång på gång matchat den statiske svensken framför en under stunder ännu mer stillastående Wayne Rooney. Resultatet har varit succéartat i ett antal matcher men också gett upphov till kritik för ett för orörligt United i andra.

När klubben nu ställs mot Arsenal utan avstängde Ibrahimovic väntas Marcus Rashford få chansen i Zlatans ställe. En ung, snabb och rörlig spelare som även matchats som yttermittfältare. Den typ av modern anfallare som många andra klubbar valt att sätta sin tro till.

Det blir ett experiment för Manchester United som vid ett lyckat resultat kan tvinga in Mourinho på den moderna linjen. Vad det skulle innebära för en Zlatan Ibrahimovic med ett ettårskontrakt är självklart för tidigt att spekulera i.

Men om vi ska tolka den väg fotbollen är på väg att vandra tvingas vi konstatera en sak. Zlatan må ha anpassat sin spelstil med åren men ser allt mer ut som en relik från svunna tider. Den siste dinosaurien. Det är bara för svensken att hoppas att Marcus Rashford inte blir den dödlige kometen.

ARTIKELN HANDLAR OM