Få lag passar Tyskland sämre – man är rädd för Sverige

Foto: Fokus Aldrig förr har Tyskland fokuserat så mycket på en motståndare som inför mötet med Sverige. Laget fruktar en förlust mot Sverige.
FOTBOLL

BERLIN

Har aldrig tidigare hört tyskar prata så mycket om en blivande motståndare.

Definitivt aldrig med så många ord präglade av - tja, jag finner faktiskt inget bättre ord än - fruktan.

Tyskarna är lika rädda för svenskarna som man är rädda för att misslyckas och förvandla ett dröm-VM till en fråga om det verkligen var något som hände.

Trots att man själv presterat stundtals underbar anfallsfotboll är det Sveriges organisation, fart och fasta situationer som diskuteras och inte hur man ska köra över vilstolen Henke eller klädskåpet Olof.

Pannorna veckas

IKEA-associationerna existerar i pressen som älskar att lattja med känslor under stora evenemang men i den tyska landslagsledningen har pannorna veckats framför dvd-inspelningarna.

Få lag passar nog tyskarna så illa som Sverige gör. Först och främst den självklara plusvarianten för Sverige i form av Fredrik Ljungbergs snabba fötter mot ett försvar som under ett VM-slutspel försöker spela sig till åtminstone en hygglig sammanhållning.

Tyske andretränaren Joachim Löw - som under tidsrymden det tar för Lagerbäck att fundera ut "jag vet inte vad jag ska säga" ger pressen 800 genomtänkta ord - säger att Sverige har bevisat att man kan spela mot stora lag.

Är inte säker på att tyskarna internt ser sig självt som ett stort lag ännu trots det perfekta gruppspelet.

Bristerna i försvarsspelet är för tydliga även om man försöker att hävda utvecklingen hos de unga spelare man tog in för två år sen varit positiv.

Fortfarande finns många frågetecken. Per Mertesacker vill man säkert inte se i en en-mot-en-duell med Zlatan Ibrahimovic med full kontroll över bollen.

Zlatan får kanske inte spela, men han är den spelare som tillsammans med Ljungberg, skulle passa tyskarna allra sämst. Om han blir som han var en gång i tiden då det självklara för honom när han fick bollen var att han skulle dribbla bort första bästa motståndare.

Som en blixt

Den Ibrahimovic som såg blixtsnabba bilder för sitt inre om hur man kunde behandla boll och motståndare skulle vara så enormt mycket mer nyttig än den Zlatan som accepterat ett sorts professionellt uppträdande baserat på konventioner.

Zlatan sa en gång att han skulle slå ned som en blixt i allsvenskan.

Bestämmer han sig för att slå ned som en blixt i det tyska försvaret spelar Sverige kvartsfinal i VM, det är jag fullständigt övertygad om.

Philipp Lahm la sin för vänster armbåge skyddande skena i går. En jättenyhet såklart under ett fotbolls-VM som lika gärna kunde vara VM i överdrifter. Lahm är med eller utan skena Tysklands nyckelspelare mot Sverige. Därför att det är svårt att försvara sig mot en offensiv back som med självförtroende vågar utmana hela vägen in i motståndarnas straffområde. Det är ett hot som till och med kan göra Mikael Nilsson aktuell för spel i stället för mer offensiva Chippen Wilhelmsson och Mattias Jonson.

Får mejl med frågor om jakten på JJ1, brunbjörnen Bruno som gäckat sina förföljare i en dryg månad nu. Jodå, han klarar sig fortfarande alldeles utmärkt.

Det senaste är att man tänker placera ut en brunstig hona för att locka honom i en fälla. Är övertygad om att smarte Bruno inte går på en så lätt fint.

Stefan Alfelt