Allbäcks mål kan bli guld värt

FOTBOLL

FC Köpenhamn nära ligatiteln nu

Marcus Allbäck och Tobias Linderoth tog FC Köpenhamn ett mycket stort steg närmare det danska ligaguldet i fotboll.

Men de får vänta på att fira segern, då Bröndby också vann på torsdagen med två omgångar kvar.

FC Köpenhamn hade chans att definitivt säkra ligatiteln redan i den tredje omgången från slutet. Bröndby stretar emot. Men med sex poäng tillgodo och sju måls bättre målskillnad är tronskiftet i praktiken så gott som klart.'

Och det var en svenskduo som FC Köpenhamn hade att tacka för segern och det gyllene läget. Det såg länge ut att blir oavgjort borta mot Viborg. Men i den 81:a minuten kom avgörandet, ett snyggt dubbelnummer signerat Allbäck/Linderoth.

Marcus Allbäck förlängde mycket snyggt Tobias Linderoths långa, raka inspel i Viborgs straffområde och förpassade med sträckt vrist bollen förbi Viborgs svenske målvakt John Alvbåge.

– Det var perfekt att få avsluta matchen så. Jag var besviken över att inte få spela mot Bröndby i förra omgången, sade Linderoth som var avstängd i seriefinalen.

– Kanske därför jag hade mer att ge i dag. Perfekt att få vara delaktig i målet.

Det var Allbäcks 15:e ligamål för Köpenhamn – och det mest guldkantade. Det lär inte minska anfallsveteranens chanser att komma med i VM-truppen, som presenteras på tisdag. Linderoth är given i den svenska startelvan i VM. I laget finns också mittfältaren Martin Ericsson.

Bröndby har svenska VM-aspiranter som Johan Elmander och Marcus Lantz i laget. Mästarlaget får svårt att försvara titeln, trots 3–1 hemma mot Nordsjälland. Johan Elmander gjorde 3–0 i 54:e minuten.

Köpenhamn har kvar att möta trean Odense borta och nian Silkeborg hemma. Bröndby har tian Horsens borta och avsågade Sönderjylland hemma.

– Vi ska göra jobbet färdigt, sade Linderoth. Det är viktigt att hålla fokus på nästa match i Odense. Annars kan det gå galet.

Det var också svenskar som såg till att Sönderjyllands sejour i ligan bara blev ettårig. Esbjerg vann över nykomlingen med 3–2, efter två mål av Njogu Demba Nyrén, med förflutet i Falun och Häcken, och ett av Fredrik Berglund, och Sönderjylland gör sällskap med Århus ur högstadivisionen.

TT