Stjärndomaren: "Lagerbäck kan vara lugn"

FOTBOLL

Här kommer ett lugnande besked till Lasse Lagerbäck.

Genom aftonbladet.se hälsar svenske stjärndomaren Peter Fröjdfeldt:

– Det kommer att bli en bra domare! De sämsta blir ju hemskickade efter gruppspelet.

Lasse Lagerbäck kan härmed sluta bygga upp ett magsår över domarfrågan. På torsdagsförmiddagen vädjade han till Fifa om en erfaren domare till lördagens åttondelsfinal.

Men enligt Peter Fröjdfeldt, Sveriges just nu bästa rättsskipare på fotbollsfronten, finns ingen anledning till oro.

– Lagerbäck kan vara lugn. De bästa är kvar nu, eftersom man skickar hem de domare som gjort sämst ifrån sig, efter gruppspelet.

Det finns ingen risk att domaren faller för hemmatrycket, alltså?

– Nej, jag tror inte det. Ser man sådana tendenser så får den domaren inga fler matcher, säger Fröjdfeldt.

Hur är det att döma den typen av match?

– Det är ju en speciell känsla, helt klart. Det är en så pass viktig match för bägge lage, och man har ett och annat öga på sig?

Nervöst?

– Det är väl olika. Jag är inte så nervös utan mer fokuserad på sin uppgift. Man gör sitt bästa för att inga situationer ska uppstå som i efterhand kan diskuteras. När jag dömde exempelvis Arsenal-Juventus i Champions League så var det 67 länder som sände, men börjar man tänka så så blir det dårhuset med en gång, haha.

Peter Fröjdfeldt ser helst att det blir en europeisk domare som får uppdraget, eftersom de känner de flesta av spelarna från Champions League-matcher och annat. Plus att de har ”en bra status i domarvärlden”.

– De situationer som alltid diskuteras är ju av typen ”var det offside?”, ”var bollen inne i mål?”, ”var det straff eller inte?”, och så vidare. Får man tio handssituationer i samma match så är det inte kul.

Patrik Andersson