Superettan

Sekunder från förnedring - då kvitterade ÖSK

FOTBOLL

”Tabellen är inte intressant förrän i oktober”

ÖREBRO

Örebro SK var sekunder från förnedring i derbyt mot Degerfors i går.

Men veteranen Thomas Andersson, 36, såg till att rädda ansiktet när han rakade in kvitteringen (1–1) i minut 94.

– Det viktigaste är att vi krigar på hela vägen, det är inte så mycket mer vi kan göra. Tabellen är i alla fall inte intressant förrän i oktober, säger Andersson.

Målet som höll på att knäcka Örebro.
Målet som höll på att knäcka Örebro.

I fjol i allsvenskan – i år sladdande i superettan.

Årets seriestart är inget annat än en mardröm för spelarna i Örebro SK och dess anhängare.

Laget vann seriepremiären mot Boden med klara 3–0.

Därefter har ÖSK spelat nio (!) matcher i rad utan seger.

Och i går var det alltså ytterst nära att laget förlorat länsderbyt mot Degerfors, nykomlingar i årets superetta. Mikael Mårtensson, som har lokalkonkurrenten Forward som moderklubb, nickade in Degerfors ledningsmål i den nionde minuten – en ledning gästerna sen kämpade hårt för att behålla tiden ut.

– Vi måste med att börja göra bra prestationer, spela bra matcher. Då kommer segrarna. Men eftersom vi gör mål på stopptid i dag får vi vara nöjda med en poäng även om jag tycker vi gjorde rätt för oss och kunde fått med oss tre poäng, säger Thomas Andersson.

Tvärstopp i serien

ÖSK sopade rent på försäsongen, allsvenskt motstånd besegrades och laget spelade tio träningsmatcher utan att ta stryk. Men i serien har det tagit stopp och spelarnas självförtroende är som bortblåst.

För gårdagens startelva var allsvensk – i alla fall på pappret.

– Vi har förlorat fyra spelare sen ifjol, men jag vill inte tro att de betydde så mycket för laget. Jag vill tro att vi som är kvar är väl så bra. Men just nu känns det jäkligt konstigt, det är en klurig situation att ta sig ur, säger mittfältaren Patrik Anttonen.

Han och alla andra i laget känner förstås pressen från fans och företag som satsat mycket på laget sedan det blev klart att klubben skulle tvångsdegraderas till ettan och som förväntar sig att laget ska ta steget upp igen i år.

– Det är klart de ställer krav, men det känns som rimliga krav, säger Anttonen.

Det verkar som det mesta sitter i huvudet på er, är det dags att ta in en mental rådgivare till laget?

– Vi har bra snack med tränarna hela tiden och det känns som om de är duktiga inom det området också. Stämningen i truppen är det heller inte något fel på...

Så det är bara tabellplaceringen det är fel på?

– Just nu känns det meningslöst att titta i tabellen, en titt där kan bara förstöra ännu mer. Jag läser inte speciellt många tidningar heller just nu, säger Anttonen.

Söker en ny centerforward

Nye tränaren Patrick Walker har fått en mardrömsstart på sitt jobb i Örebro, men undviker att tala om hur han själv känner sig just nu utan pratar bara om spelarna och laget.

– För oss gäller att hitta en stabilitet som inte funnit i klubben på flera år. Vi strävar efter att bli fruktade att möta, säger Walker.

Anledningen till att laget inte känns speciellt fruktade att möta just nu beror till stora delar på att laget har svårt med målskyttet och Walker vet vad som står högst upp på önskelistan.

– Vi söker en centerforward. Men det kommer att ta tid att hitta en sådan. Tills dess har de som spelar nu chansen att bevisa att de ska spela.

Argentinaren Bruno Martelotto och bulgaren Giorgi Kyosev har nyligen provspelat för Örebro, men ingen av dessa var någon utpräglad forward.

Så jakten lär gå vidare.

– Vi har inte allsvenskan i skallen nu. Nu koncentrerar vi oss bara på nästa uppgift, säger Walker.

Patrick Kipler

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte PSG–Manchester City i kväll – se alla Champions League-matcher på C More

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Superettan

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Superettan