Serie A

Deprimerande, Roma

FOTBOLL

Kristina Kappelin: Rätt lag vann

Vemodet sänker sig över ett regntungt Rom, denna deprimerande fotbollsäsong för huvudstadens ”tifosi”.

Inter har just vunnit Coppa Italia och Roma har just förlorat den.

Den sista av säsongens italienska troféer gick till Inter på San Siro i Milano. 1–0 till milaneserna, efter 2–0 segern borta i söndags på Olympia-stadion. På romarnas hemmaplan var det Adriano som stod för målen. I går kväll drämde den serbiske räven Sinisa Mihajlovic iväg en så hård frispark, att Romas nittonårige målvakt Gianluca Curci inte kunde mota ut den ur målburen, trots ett gott försök.

– Jag är världsbäst på frisparkar, sade Mihajlovic ödmjukt i våras. I går kväll var det sant.

Romafanset i mig blöder. Den objektiva betraktaren som jag också måste vara, kan bara konstatera att rätt lag vann.

Var befann sig det internationellt erkända fotbollsfenomenet Francesco Totti i går kväll på San Siro och var har han för övrigt hållit hus hela denna eländiga säsong? Och den förtrollande, argsinta, lyckliga Antonio Cassano? Vem såg någonsin till honom i närheten av Toldos nät?

Inte jag, och ingen annan heller. Ty Inter har ett mittfält, men det har inte Roma. Dessutom ville ”i milanesi” verkligen vinna, medan Roma redan hade givit upp. Mancini var rädd för en utveckling à la Champions League. I hans mardrömmar uppstod Totti och Cassano från de döda och gjorde tre mål på sex minuter. Men Roma är inte Liverpool. Inte i år i alla fall.

Jag trodde också. Jag hoppades precis som alla andra ”romanisti” att ett mirakel var möjligt. Bruno Conti, den väderbitne hjälten från VM 1982, stod stolt med sin röd- och gulrandiga slips och sitt axellånga hår och följde skeendet på plan med hoppets gnista i ögonen. Det var hans sista match på Romas tränarbänk.

Men undrens tid är förbi. Säsongen är för långt gången. Om en månad tar Udineses Luciano Spalletti över ruljansen. Han har faktiskt utfört mirakel i Udine. Men klarar han av den romerska ormgropen?

Det blir Spallettis problem. Under tiden firar Inter sin seger i Coppa Italia med all rätt. Detta är den första trofé som Inter vinner sedan 1998, då Morattis gossar besegrade Svennis Lazio i Uefa-cupfinalen i Paris.

Inter vann – inte Milan

Det är ett magert resultat efter alla investerade miljarder, men det gör gårdagens seger desto viktigare. 78 000 fotbollsfans satt på San Siro i går kväll. Inter och Roma, ligans mest oturförföljda lag, slogs om den sista och minst prestigefyllda bucklan. Just därför blev den så åtråvärd.

För Inter tillkommer den underbara revanschen på ärkefienden Milan. Milan gick ut hårt och låg väldigt bra till för att vinna både ligan och Champions League. Men i sista stund förlorade de båda delar, medan Inter, de oavgjorda matchernas mästare, lade vantarna på Coppa Italia.

Roma går inte heller tomhänt från San Siro. Tack vare finalplatsen i Coppa Italia har de erövrat en plats i Uefa-cupen. Det är inte dåligt efter en katastrofal säsong. För några veckor sedan var det inte ens klart om Roma skulle kunna hålla sig kvar i serie A.

Allt det där är nu lyckligtvis ett minne blott. Det var väl därför som Vincenzo Montella log och Francesco Totti till slut drog lite motvilligt på smilbanden.

Livet går trots allt vidare. Totti har undertecknat ett nytt kontrakt med Roma fram till 2010. På söndag gifter han sig. Livet består ju trots allt inte bara av fotboll. Eller?

VECKANS 5 HETASTE

VECKANS KALLASTE

Kristina Kappelin

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Serie A

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Serie A