Fotboll

Sverige möter Norge i semifinal

FOTBOLL

Svenska förbundskaptenen Marika Domanski Lyfors brukar kalla norskorna för "ett mästerskapslag".

Bäst när det gäller.

På torsdag gäller det semifinal i EM - mot Sverige.

- Av alternativen är Norge att föredra, säger vänsterbacken Kicki Bengtsson.

Senaste gången som lagen möttes var i Algarve Cup i mars, 1-1. Senaste mötet innan dess var OS-genrepet i Uddevalla i fjol. Då vann norskorna med 4-0.

- Så vi har lite revansch att utkräva, säger Kicki Bengtsson.

I valet mellan Frankrike och Norge såg Bengtsson hellre att det blev som nu, med semifinal mot norskorna medan fransyskorna slogs ut.

- Vi har haft problem med Frankrike under en längre tid. Norge är bättre för oss att möta, säger landslagsbacken.

- Men å andra sidan... När det väl blir match så spelar det ingen större roll vilka vi möter. Vi måste vara bra för att vinna, ha ett bra försvarsspel och en bra organisation. Då kan vi klara det.

Än finns dock saker som Sverige måste förbättra. Det offensiva spelet har haltat, kreativiteten ofta saknats. Till viss del tycker förbundskapten Marika Domanski Lyfors att det kan förklaras av att Sverige under gruppspelet har fått jaga ur underläge för att nå sin semifinalplats.

- Det gäller ju att framför allt vinna matcherna. Tiden när man kunde spela ut ett annat EM-lag är förbi, säger hon till TT.

- Mot England var det 25 000 åskådare på läktaren, vi tog tidigt ledningen - och engelskorna gav allt för att komma igenom och kvittera. Samtidigt måste vi hålla kvar vår ledning. Att i det läget begära att vi framför allt ska spela vackert är inte rimligt.

Dock tycker hon att passningsspelet måste bli bättre:

- Ibland blir det för kort och för plottrigt, för mycket skarvar och felpassningar. Då straffas man.

Inför avslutningen av grupp B ville Norge se två scenarion slå in för att ta sig vidare. Dels var Tyskland tvunget att vinna över Frankrike, dels var norskorna tvungna att själva slå Italien. I så fall skulle målskillnaden ta Norge förbi Frankrike upp på andraplatsen.

På Deepdale i Preston gjorde norskorna vad de skulle - 5-3 mot Italien.

Men i Warrington - där det semifinalklara svenska landslaget satt på läktaren och spionerade - hade Tyskland svårt att göra sitt. Om det inte hade varit för fumliga fötter hos veteranen Marinette Pichon hade Frankrike mycket väl kunnat ta ledningen i inledningen av andra halvlek.

I stället tog Tyskland över.

Inka Grings gjorde 1-0 i den 72:a minuten, Renate Lingor fixade 2-0 på straff bara fem minuter senare, och Sandra Minnert slog in 3-0 på frispark i den 83:e.

Sedan var Frankrike slaget - och Norge vidare tillsammans med gruppettan Tyskland.

Jakob Sillén/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!