Bank: Bänka stjärnduon

FOTBOLL

Det är inte värt att chansa – vi har ju alltid Island att hoppas på

WIEN

Så kom de, tre landslagsmän på vägen. Den ene han var halt (Zlatan). Den andre mådde fint (Henke). Den tredje hade trasiga kläder.

Han var, förstås, Fredrik Ljungberg.

Äntligen är alla nyckelspelare på plats. Men vore jag en Lagerbäck skulle jag bänka dem i morgon.

Medan regnet föll över Zagreb föll sol och manna – eller mest ett slags vulgärt delikata, söta småkakor – över Wien. Hela den arbetsföra befolkningen i Österrike är anställd i kak- och tårtindustrin. Ett sympatiskt drag, men ett problem för en enkel sportkolumnist.

Sveriges herrlandslag i fotboll har andra problem.

Inte lika söta.

Men lika delikata.

Sveriges fyra främsta fotbollsspelare dras med skador dagen före en tung VM-match på världens politiskt mest laddade arena. Maxi-oflyt på Maksimir.

– Om jag känner mig bra så spelar jag, sa Zlatan Ibrahimovic.

Det var dagens tyngsta replik, från en spelare som alltid älskat att spela och briljera för Sverige. Men frågan är hur mycket den betyder.

Om Sverige vet att Zlatan inte kommer att spela imorgon, så kan de spela precis hur tuffa som helst mot Juve. Riskfritt. Det är som att höja insatsen när alla andra lagt sig.

Men den som italienarna kallar ”Flamingon” verkade i alla fall harmonisk och trygg, och det är ett besked så gott som något.

Charmig, men stel gång

Lars Lagerbäck var också harmonisk, så länge som ingen vågade påstå att Juventus och Sveriges Fotbollförbund inte är allra bästa bästisar. Det är de tydligen, allt annat är något som media och Lars-Åke Lagrell (ordförande någonstans) hittat på för att jävlas.

Zlatan var charmigt avslappnad, men han såg stel ut när han gick, och jag är fortfarande övertygad om att han står över imorgon. Oavsett om han kryar på sig under de kommande timmarna tycker jag att han b o r d e göra det.

Liksom Fredrik Ljungberg.

Bänka dem.

Spara dem.

Även om doktorer och förbundskaptener tror att max en-två av fyra stjärnor är för halta och lytta för att spela så betyder inte det att de måste spela. En repetition av VM-läxan: Tre poäng på två matcher räcker för att ta Sverige till VM.

Kroatien borta är en 50-50-match, så varför ska man chansa med slitna och skadade spelare? Nästa onsdag möter Sverige ett decimerat Island på hemmaplan - med alla stjärnor på planen vinner blågult en sån match 9,5 gånger av tio.

Räkna på oddsen ett tag.

Landslagsledningen sa alla de rätta sakerna igår (även om Juventus-bråket), inklusive att all koncentration ligger på matchen imorgon. Det gör den förstås. Men Sverige kommer inte att vara mindre koncentrerat med en sliten Fredrik Ljungberg och en dubbelt så sliten Zlatan Ibrahimovic på bänken. Båda står dessutom på en varning i kvalet, och stängs av efter nästa.

Här har ni en tanke:

Kroatien–Sverige 2–1. Zlatan varnad, Ljungbergs häl trasig.

Då måste Sverige spela en 50-miljonersmatch mot Island på onsdag, utan lagets tuffaste löpare och lagets enda geni.

Är den risken värd att ta?

Jag tycker inte det.

Jag tycker att det är värt att gambla i det lilla för att slippa göra det i det stora. Under den förra landslagsledningen skulle Sverige aldrig göra så, med Lagerbäck i cockpit vet jag inte. Han kan göra så.

Kroatien har aldrig förlorat i Zagreb. På Maksimir kan ingen höra dig skrika, men Sverige gillar den situationen – med eller utan Zlatan.

– En underbar match. Tänk att slå dem där och kvala in till VM. Perfekt.

Det var Mattias Jonson som sa det. Marcus Allbäck sa samma sak. Jag ser gärna någon av dem, helst Allbäck, ta plats jämte Henrik Larsson imorgon. De fungerar perfekt tillsammans, med Allbäck med lite större targetansvar och rörligt skarv- och djupledsspel.

Mellberg håller i nyckeln

Sverige kan ta den där poängen i Zagreb.

Mannen som håller nyckeln heter Olof Mellberg.

Kapten Mellberg har alltid funnits där när det blåst (till skillnad från den skadade Ljungberg, den skadade Ibrahimovic, den time-outande och skadade Larsson), med sin snabbhet, sitt adrenalin och sitt skägg.

Vi vet att vilka två anfallare vi än skickar in så kommer de att göra ett gott dagsverke. Inte briljant, men gott. Vem är lika säker på mittlåset Petter Hansson/Teddy Lucic?

Låt Olof Mellberg leda styrkorna in på Maksimir, låt Ibrahimovic och Ljungberg vila och eventuellt komma in om läge finns den sista halvtimmen.

Senast Sverige gick till VM gjorde de det i en ogästvänlig häxkittel i Istanbul, senast Sverige gick till EM gjorde de det i en ogästvänlig betongbunker i Chorzow.

Sverige kan gå till VM igen, med ett gediget murar- och snickarlag i en ogästvänlig gryta i Zagreb.

Och gör de inte det – ja, då har vi alltid Island kvar att hoppas på.

Simon Bank