Här sågar Ljungberg det svenska spelet

FOTBOLL

Arsenalstjärnan efterlyser förbättringar: ”Vi måste våga spela”

Foto: "Inte fått rörelse" På gårdagens presskonferens sågade Fredrik Ljungberg det svenska spelet. Det är framför allt anfallsspelet han är missnöjd med. Ljungberg efterlyser indirekt att Sverige ska spela mer som hans klubblag Arsenal.

Fredrik Ljungberg riktar stark kritik mot det svenska spelet.

Han tycker att Sverige saknat fungerande anfallsspel på sistone.

– Vi har haft problem mot både Ungern och Kroatien och det står jag för, säger Ljungberg.

Redan i lördags natt, efter förlusten mot Kroatien, var Fredrik Ljungberg kritisk till det svenska spelet.

I går, ett och ett halvt dygn senare, var Ljungberg fortfarande öppet ifrågasättande på flera punkter.

Den svenske Arsenal-stjärnan har ingen känsla av att Sverige är i VM än.

– Nej , alltså, det är ju inte klart. Jag känner inte att jag är klar för VM, det kan jag säga. Fotboll är som det är, det kan hända en massa saker.

– Vi måste gå ut och spela för vinst, säger Ljungberg.

Han efterlyser, både mot Island och i det VM Sverige trots allt i praktiken är klart för, förbättringar på en rad punkter.

– Vi måste våga spela, det är väl det som är det viktigaste. Anfallsspelet börjar bakifrån, det är hela laget som måste ligga bakom. Det är klart att Island kanske på pappret är ett sämre lag, säger Ljungberg och fortsätter:

– Men oavsett om vi möter Kroatien eller Island och om vi nu ändå, förhoppningsvis tagit eller tar oss till VM, så måste vi våga spela.

”Måste kunna bättre”

Ljungberg menar att man kan begära mycket mer av det svenska landslaget spelmässigt.

– Vi har väl rent massmedialt ganska höga förväntningar på oss i ett VM, att vi har ett bra lag och såna saker och då måste vi kunna spela bättre mot ett lag som Kroatien tycker jag.

Den svenske mittfältsstjärnan har inte sett matchen igen på video. Han är också tveksam till förbundskaptenernas linje om att man får en annan matchbild när man sett en match flera gånger.

– Kanske man får en annan bild men jag tycker vi har haft problemet borta både mot Ungern och Kroatien, säger Ljungberg.

Onödigt mål

Lagerbäck sitter intill honom på podiet med armarna i kors över bröstet och outgrundlig min när ”Freddie” säger:

– Det har varit i stort sett exakt likadant tycker jag (mot Ungern och Kroatien), att vi gått rätt över mittfältet och att vi inte fått någon rörelse och det står jag för.

Ljungberg är också kritisk till att Sverige släppte in ett så onödigt mål.

– Kroatien är ett fysiskt och bra lag, inget snack om det, men jag har pratat med mina engelska kollegor, både före och efter matchen, och det är ett lag man inte får släppa in ett mål emot.

Vill ha mer Arsenalstil

”Freddie” efterlyser indirekt mer av Arsenals spelstil.

– Det är klart att man kan ha olika uppfattningar om hur man ska spela eller hur folk spelar i sina olika klubblag. Jag kan bara personligen prata för hur jag spelar i mitt klubblag och vad jag tycker.

Den fräna kritiken mot Blågult

Fredrik Ljungbergs kritik av Sveriges spel och taktik:

Jennifer Wegerup