”För mig är det lite överraskande”

FOTBOLL

Lagerbäck om Dwight Yorks defensiva förvandlig. Trinidads största målhot nu defensiv mittfältare

BREMEN

Dwight York gjorde sig ett internationellt namn som anfallare i Manchester United.

Precis före VM har 34-åringen skolats om – till defensiv mittfältare.

Ett taktikdrag som förbryllar Sverige.

– För mig är det lite överraskande, säger Lasse Lagerbäck.

Foto: Flyttar ner från anfallet till mittfältet.

När Trinidad och Tobago VM-genrepade mot Tjeckien i Prag i lördags (förlust 0–3) använde T&T:s förbundskapten Leo Beenhakker återigen Dwight York på en...något udda position.

Måltjuven York har blivit Trinidads egen Tobias Linderoth.

Ett val som Lagerbäck höjer lite lätt på ögonbrynen åt.

– Jag tycker att det var lite överraskande när han började att jobba på det sättet, säger den svenska förbundskaptenen – för att i nästa tungvrickning övergå till fotbollsdiplomati på hög nivå.

– Jag tycker ju kanske att han har bättre kvaliteter, som kommer bättre till sin rätt i en annan position – men det kan nog Beenhakker bedöma bättre än jag, han känner honom mer än vad jag gör.

Vad tror du att han vill med det?

– Antagligen vill han ha en kreativ passningsspelare i den rollen, det är min slutsats. Det är klart att man kan säga att det är en defensiv uppställning att ha en mittfältslibero, bakom ett fyrmannamittfält och en ensam toppforward – men allt hänger ju på hur spelarna agerar och rör sig när de får bollen.

Under de närmaste dagarna ska Trindad-spionen Benny Lennartsson rapportera om sina intryck av laget, en kartläggning som sedan ligger som grund för den svenska matchplanen den 10 juni.

– Vi ska sätta oss när Benny kommer tillbaka och titta igenom vad vi tror att de kommer att ställa upp med för uppställning och förbereda oss så bra vi kan.

Såg du matchen mot Tjeckien?

– Jag såg första halvlek.

Dina intryck?

– Tjeckien är klart bättre. Trindad har ju haft ett ganska intensivt schema med matcher och resor, så jag tycker att de såg lite tröttare ut än tidigare när jag sett dom på video. Det kan möjligtvis vara en förklaring.

Kan det vara en fördel för Sverige?

– Nej, de har ju kommit hit nu, så de har gott om tid att återhämta sig. Beenhakker har varit med så länge så han vet hur man ska bete sig. De kommer säkert att gå ned i varv, så att de är 100-procentigt fit den 10 juni.