Sågade Svennis är galet glad – och förutsätter engelsk final

FOTBOLL

MANCHESTER

Efter en vecka fylld av anklagelser och rena påhopp:

Svennis skrattar och går på charmoffensiv.

Så här glad har jag aldrig sett honom.

Foto: Sven-Göran Eriksson ler igen – precis som hela fotbollsengland. ”Jag kan vara spelklar på lördag,” har Rooney sagt till Svennis.

Egentligen är det obegripligt.

Mannen har sågats i en miljon bitar av Drevet och framställts som mindre vetande, en förvirrad, galen professor som en vecka före VM tappat förståndet och inte kan skilja på en fotbollsstjärna och en halt älgko.

Hade jag varit i Svennis träningsoverall hade jag spytt på oss fotbollsjournalister som satt i Old Traffords innandöme i går.

Men Svennis var på kanonhumör. Han skämtade och drog ner skrattsalvor och visade upp en sida av sig själv som Drevet knappast sett under hans fem år i England.

"Men det är ju FÖRE VM, vettö!"

Jag stoppade honom när han var på väg därifrån och sa att...vänta nu, vad var det här...hur kan det bli så här trevlig stämning, plötsligt?

- Javisst var det roligt idag. Men det är ju FÖRE VM, vettö!

Svennis undvek fortfarande frågor om sina taktiska funderingar inför VM, om England ämnar spela sitt vanliga raka 4-4-2 eller med en utpräglad defensiv mittfältare, och det irriterar de medlemmar i Drevet som inbillar sig att det beslutet kan avgöra hela fotbollens framtid.

Det är samma personer som tidigare klagat över att Svennis inte har någon plan B. Nu tycks de inte förstå att England faktiskt kan behöva ändra system under turneringens gång, beroende på motstånd.

Carragher matchas mot Sverige

Det finns till exempel tydliga signaler om att Svennis tänker använda ett mittfältslås, troligen Jamie Carragher, i mötet med Sverige. Just därför att man är rädda för Fredrik Ljungbergs löpningar i "hålet". Däremot blir det 4-2-2 med Owen och Crouch på topp i de andra gruppmatcherna.

Jag frågade om han skulle se Sveriges träningsmatch mot Chile.

- Jag vet inte om det finns nån kanal som sänder den här. Men jag kommer att få ett videoband, det kan du vara säker på.

Och du har förstås sett Sveriges match mot Finland?

- Bara delar av den, tyvärr. Men jag måste prioriotera, vettö. Nu är det Paraguay som gäller, analyser av Sverige kommer senare.

Hela England går redan omkring i nån slags VM-feber, det är flaggor och souvenirer och sportbarer som lockar med storbilds-skärmar och ett snack om guld som aldrig förr, det väntas oerhörda 72 000 åskådare till träningsmatchen mot Jamaica i dag - samtidigt som Svennis spär på optimismen så gott han kan.

- Nu har jag varit här i drygt fem år, jag har åtta matcher kvar som manager (han förutsätter alltså VM-final) och jag säger: The best it yet to come. Mitt bästa minne från min tid i England kommer att bli VM 2006, sa han i går.

Skämtade om startelvan

Sen får vi se om det kommer in en bonus i form av Wayne Rooney, det är inte omöjligt. De färska rapporterna är goda och Wayne ska nu börja träna på allvar med boll.

- Men du kan väl ge oss startelvan då, sa Drevet.

- Okej. Det kan jag göra. Om ni lovar att inte skriva det i tidningen, sa Svennis. Kan vi göra den dealen? Ni får laget och håller tyst om det?

Gapskratt, förstås.

Det var en av många poäng Svennis tog den här eftermiddagen.

En annan var när Schakalen påpekade att prins William, i samband med träningen i onsdags, sade att han "trodde på spel för Rooney".

- Jaha, sa Svennis. Jag har ju träffat William ett par gånger och tycker att han har många bra kvalitéer, men så vitt jag vet är han ingen kirurg.

Drevet roat - men misstänksamt

Drevet älskade Svennis humor och kaxiga VM-utlåtanden den här dan, det var exakt sånt som Mr Bison och kompani ville höra.

Eleganten var lite mer misstänksam:

- Det är klart att han är avslappnad nu. Han har ju redan fått sparken. Det är ingen av oss journalister som orkar kasta handgranater mot honom längre.

Just Eleganten tog dock dagens poäng.

Giancarlo på Gazetta dello Sport gjorde i går en timmes exklusiv intervju med Svennis sambo, Nancy, och där sa hon:

- Sven och jag får ta emot dödshot varje dag.

När Eleganten hörde det fnös han och sa:

- Från vem? Sitter de och dödshotar sig själva?

Peter Wennman