Välkommen till drevet

FOTBOLL

Sportbladets Peter Wennman tillbaka bland de engelska journalisterna

MANCHESTER

Det var verkligen komiskt.

– Nu vill jag inte sitta här och prata om Vajjn, sa Sven-Göran Eriksson.

Men det blev en presskonferens som blott och bart handlade om Wayne Rooney, trots att mannen knappast kommer att spela en enda sekund i VM.

Eller...ja, just därför.

Hela England går omkring i ett slags Rooney-trauma.

Staden Manchester i går förmiddag:

Från sin vrånga sida, som ett utslitet tegelbruk, ful och röd och skamfilad och som vanligt dränkt i ett ilsket regn.

Varje gång jag hamnar här vet jag att det kommer att regna, jag har förstått att mina kompisar i London har rätt när de säger ”it’s always raining in bloody Manchester”, och det är dessutom bank holiday så fort jag sätter min fot i det här landet numera.

En bank holiday är en slags röd dag som slängs in lite hipp som happ (tycks det som) på måndagar och som betyder att allt liv avstannar, att affärerna stänger, att gatorna är folktomma, att det blir svensk långfredag som när man var liten och att endast väldigt desperata taxichaufförer på uppåttjack är i tjänst.

I god tid kunde jag alltså räkna ut hur det skulle bli: jag skulle bli stående i regn med darrande underläpp utanför Old Trafford och försöka hitta en taxichaufför som var knäpp nog att jobba.

Det är alltid så. Och så blev det igen. Det var ingen glamour över den timmen i spöregnet, det kan jag garantera.

Men det var det värt efter matchen mellan Svennis och Drevet.

Loppet kört – enligt drevet

Efter träningen skulle svensken prata om kvällens träningskamp mot Ungern och han påpekade direkt:

– Okej, jag ska kort redogöra för läget med Vajjn. Sen vill jag inte ha några frågor om honom, det är orättvist mot de andra spelarna.

Svennis berättade om det tidiga morgonmötet med Rooney, läkarteamet och Sir Alex Ferguson, och sa vad alla redan visste:

Att nästa röntgenundersökning av ”Vajjns” skadade fot sker redan den 7 juni. På så vis har Svennis god tid på sig att kalla in en ersättare innan VM-premiären – om det visar sig att skadan inte läkt som man hoppats.

Fullt logiskt, om ni frågar mig. Jag kan inte se att man måste dra några förhastade slutsatser av det. Det är ju bättre om Svennis är uppdaterad så nära inpå turneringen som möjligt.

Men det engelska pressdrevet tolkar detta som att loppet är kört för Rooney, att Svennis tänker ersätta honom med nån av reserverna (Jermain Defoe eller Andy Johnson) redan innan den första VM-matchen.

Så följdfrågorna började förstås hagla medan en pressad Svennis förtvivlat försökte vrida sig ur greppet.

Efter varje Rooney-fråga sa han:

– Nu räcker det, nu har vi pratat färdigt om honom.

Varpå Mr Bison, längst fram, la huvudet på sned och sa:

– Sven, hela England oroas. England måste få frid i sinnet. Kommer Wayne att kicka en enda boll i VM den här sommaren?

– Jag vore ju dum om jag sa nej, eller hur? Jag tror verkligen att han kommer att spela. Det har jag gjort från första stund, och ingenting har ändrats. Jag har en känsla av att det ordnar sig.

Howard från The Sun högg:

– Du låter ändå mindre optimistisk nu.

– Men jag är ju inte läkare! Det är meningen att jag ska vara manager, sa Svennis.

Och så där fortsatte det.

Rooney, Rooney, Rooney.

– Är det distraherande att prata om Wayne varje presskonferens, undrade Eleganten.

– Ja, men nu tänker jag inte säga mer om honom. OM han inte kan spela i VM så har vi bra täckning för honom, svarade Svennis.

– Va, vem skulle det vara, sa Howard.

Och så drog Svennis sina valmöjilgheter med Michael Owen och Peter Crouch och till och med Steven Gerrard som forward. Däremot nämnde han inte Theo Walcott.

Inget besked om Svennis

Drevet såg smått uppgivet ut. Förståeligt nog.

Rooneys skada var verkligen det värsta som kunde hända England, det är utan tvekan panikläge. Svennis mardröm. Att han som manager måste hålla masken och säga ”vi har en massa andra världsspelare, vi kan vinna VM ändå” är ju bara hans skyldighet. De flesta vet ändå att det är bullshit.

Eleganten sa till svensk tv i går att ”om Steven Gerrard blir skadad nu kommer till och med drottningen att bära sorgband”, och det ligger väl nåt i den saken. Men jag tror situationen redan är för besvärlig för England. Jag tror inte laget kommer att räcka längre än till max kvartsfinal – på grund av att Wayne Rooney inte hinner bli hel. Och det blir han inte såvida han inte är ett medicinskt mirakel.

Det ska bli intressant att se mötet med Ungern i kväll. Svennis sa i går att han tänker mönstra startelvan i VM – vilket betyder 4-4-2 med Owen och Crouch på topp. Det låter för mig helt fel, jag trodde han skulle övergå till 4-5-1 med Frank Lampard och Gerrard som offensiva innermittfältare.

Men vi får väl se. Går det illa i kväll lär det bli ett jävla liv på Drevet. Särskilt eftersom Ungern förväntas spela efter samma taktiska mönster som Sverige.

Det var i alla fall vad Svennis begärde av den ungerske managern Lothar Mattheus, som lovade ställa upp som svensk ”stand in”. Men sen dess har ju Lothar avgått, så ingen vet om löftet fortfarande gäller.

Ingen vet heller var Svennis tar vägen efter VM. Inget besked i går heller, trots att The Sun exklusivt meddelade att Eriksson var klar för Real Madrid.

– En ren lögn, sa Svennis, varpå en Sun-reporter skruvade generat på sig.

Sen slog Svennis ut med armarna och sa, efter sjuhundra ”Vajjn” och sin värsta engelska nånsin:

– My future is nothing!

”Min framtid är ingenting”...Howard på The Sun bleknade, såg sig omkring och viskade:

– Det är inte Englands heller.