”Nu kan vi kanske dra igång vårt nya antidrogprojekt”

FOTBOLL

MALMÖ

Det sägs att fotboll är samhället i miniatyr.

I Rosengårdsklubben MABI är talesättet sannare än någon annanstans - därför belönas klubben med 20 000 kronor av Älska Fotboll!

- Vi är stolta och glada. Nu kan vi förhoppningsvis dra igång vårt nya antidrogprojekt, säger klubbens ordförande Luciano Austudillo.

Foto: ANDRÉ DE LOISTED
Träffsäker förening "Vi vill engagera hela stadsdelen Rosengård", säger Luciano Austudillo. Här försöker Dino Duli träffa rätt i en prickskyttetävling.

För klubben där Zlatan Ibrahimovic en gång fostrades har minst lika mycket verksamhet utanför planen som på den.

- Vi vill engagera hela stadsdelen Rosengård, vi vill vara ett ställe dit alla kan komma och trivas. Först och främst ungdomar så klart, men även deras familjer, säger Luciano Austudillo.

2 000 medlemmar

Som ett bevis på detta driver MABI ett projekt med stöd från EU - MABI Match - som arbetar för att få in långtidsarbetslösa Rosengårdsbor med utländskt ursprung på den svenska arbetsmarknaden.

- Sedan starten har 24 personer tagit sig in på arbetsmarknaden via projektet, säger Kim Witt en av de ansvariga för MABI Match.

- Ett jättepositivt resultat som visar att våra idéer är värda att satsa på, säger Luciano Austudillo.

700 ungdomar

Klubben har i dag 2000 medlemmar varav nära 700 är ungdomar som varje vecka spelar fotboll på Rosengårds IP.

- Fotbollen finns inlagd i schemat men vi har mycket annat på programmet. Till exempel kommer vi att använda oss mycket av diskussionsgrupper och värderingsövningar. Allt för att få de här ungdomarna att inse att de har en framtid i samhället, säger projektledaren Björn Benner.

Folkfest

Med pengarna från Älska Fotboll hoppas Luciano Austudillo kunna dra igång ännu ett projekt.

- Vi har planerat ett antidrogprojekt. Vi ligger väldigt långt fram i planeringen. Med de här pengarna kan vi komma igång på allvar, säger Austudillo utan att vilja avslöja för mycket.

Fakta:

Mattias Larsson