Huvudvärken - målskyttet

FOTBOLL

Djurgården dominerar matcherna - men gör få mål

Statistik från de sju första omgångarna visar att Djurgården har störst bollinnehav i allsvenskan.

I snitt 57 procent per match.

- Tyvärr vinner man inga matcher på att bara ha bollen. Vi måste bli effektivare framför mål, säger tränaren Sören Åkeby.

Trenden från fjolåret håller i sig. Djurgården dominerar matcherna, äger bollen och spelar underhållande - fram till straffområdet.

Där tar det stopp.

Bara tolv gjorda mål och en sjundeplats i tabellen.

Tränaren Sören Åkeby blir inte förvånad när Sportbladet ger honom statistiken för de sju första omgångarna.

Få målchanser?

- Den ser ut att stämma. Och man vinner tyvärr inga matcher på att bara ha bollen. Vi måste bli effektivare framför mål och komma till anfall snabbare, säger han.

Siffrorna avslöjar också att DIF ligger i botten i antal skapade målchanser.

Det vill Djurgårdstränaren inte riktigt tro på.

- Nej, det känner jag inte igen. Vi skapar en hel del chanser. En målchans kan också vara en slarvig passning på sista tredjedelen eller ett misslyckat avslut. Sådana tillfällen får vi inte slarva bort.

En spelare som vet hur det känns att missa en målchans är Andreas Johansson. Den offensiva mittfältaren/forwarden har ännu inte hittat rätt i årets allsvenska trots ett par fina lägen.

- Vi är lite omständliga nära straffområdet och det är något vi definitivt måste ändra på. Under uppehållet har vi pratat om, och tränat på, att bli mer raka och tuffa inne i boxen, säger Andreas.

Kanske har det lossnat, i svenska cupen mot IFK Malmö vann Djurgården med 5-1.

- Förvisso ett lag från superettan, men de ligger på övre halvan och är svårslagna hemma. Vi skapade mycket målchanser, gjorde fem mål och en storstilad match. Så självförtroendet är bra och vi siktar uppåt i tabellen, säger tränaren Sören Åkeby.

"Skönt att börja lira"

Även Andreas Johansson fick göra mål och nu ser han fram emot den allsvenska omstarten mot Elfsborg på Råsunda.

- Det ska bli skönt att börja lira igen. Vi har tränat hårt och är väl förberedda. Vi har en mycket bra möjlighet och sätter vi målchanserna så lovar jag att det blir seger, säger Andreas med ett skratt.

De har störst bollinnehav

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM