Zzzzzzz-festen

FOTBOLL

Arsenals spöken kostar dem serieledningen

Foto: Arsenals tunga svit mot Mourinho och med domaren Mike Dean fortsätter.

England såg fram emot en sprakande uppesittarkväll.

Då låste Arsenal-spöket José Mourinho in hemmalagets kreatörer och ordnade en taktisk 0-0-triumf för Chelsea.

”Snarkfest”, skriver Manchester Uniteds Rio Ferdinand på Twitter.

Statistiken ljuger aldrig brukar det heta. Den visades sig också stämma när Arsenal tog emot Chelsea på måndagen. Matchen slutade 0-0 efter att José Mourinho stängt spelet med ett starkt sittande mittfält som bortmanövrerade Arsenals kreativa krafter.

– Fotboll handlar inte om hur du ställer upp utan vad som händer i matchen. Vi hade matchens största chanser. De hade en chans i slutskedet av matchen och vi hade hela matchen under kontroll, säger Mourinho i Viasat Fotboll.

En taktik som inte fick någon utom Chelsea-fansen att jubla.

”Tråkiga, tråkiga Chelsea”

”Snarkfest”, skriver Manchester Uniteds Rio Ferdinand på Twitter.

”Arsenal 0 Chelsea 0. Det härliga ljudet när domaren Mike Dean blåser av matchen. Förfärligt”, skriver BBC:s Phil McNulty.

”Ingen vidare reklam för Premier League det här”, skriver Daily Telegraphs Henry Winter.

Arsenal-fansen skanderade också "tråkiga, tråkiga Chelsea” i slutminuterna men Chelseas mittback John Terry försvarar insatsen.

– Vi kom hit för att inte förlora matchen. Vi ville självklart vinna men i slutminuterna låste vi det. Det är deras hemmamatch och upp till dem. Det här är ingen dålig poäng på bortaplan, säger Terry.

José Mourinho vet också hur man stjäl poäng av Wengers Arsenal. Av de tio gånger de två taktikerna mötts har Mourinho vunnit fem matcher, fem har slutat oavgjort och inte en enda har gått i Wengers favör.

Måndagens möte översågs också av en annan av fransmannens spöken. I januari i år presenterade Daily Mail statistik som visar Arsenal sedan säsongen 2009/10 bara vunnit sju procent av de matcher domaren Mike Dean dömt. Samma statisk för andra topplag är till exempel 63 procent för Chelsea, 63 för Manchester City, 67 för Manchester United och 50 för Tottenham.

Lampard i ribban

Den som kom närmast att motbevisa statstiken var Arsenals Olivier Giroud. I matchens 85:e minut störtade fransmannen mot ett lågt inlägg och kom först, men målvakten Petr Cech var snabbt ute och styrde skottet över.

– I slutet av matchen borde vi ha vunnit. De kom hit för att försvara sig och straffa oss på kontringar, säger Wenger.

Matchens hetaste chans tillföll istället Chelsea och Frank Lampard. Efter dryga halvtimmen frispelades engelsmannen av Eden Hazard men drog sitt volleyskott i underkanten av ribban.

0-0-resultatet innebär att Arsenal tappar serieledningen de hade inför omgången till Liverpool som har bättre målskillnad. Chelsea skuggar på fjärde plats, två poäng bakom toppduon.

ARTIKELN HANDLAR OM