AIK Fotboll

Storpublik såg AIK avsluta med seger

FOTBOLL

Visst, Helsingborgs Imad Khalili tog hem skytteligan, AIK vann matchen (2–1) och HIF missade Europaspel – men AIK:s tuffa fotbollsår 2013 överskuggade allt det som hände på Friends Arena.

– Mina spelare är hjältar av stora mått, sade tränaren Andreas Alm.

Det var en märklig avslutning på fotbollsallsvenskan för både AIK och Helsingborg.

Matchen var egentligen betydelselös ur hemmalagets ögon, men det jobbiga 2013 – där målvakten Ivan Turinas plötsliga död naturligtvis överskuggar allt sportsligt – slutade i vart fall med hyllningar och stundtals riktigt fin fotboll.

– Vi har haft en vecka på oss att reflektera andraplatsen, och i dag visade vi att just passionen att spela fotboll vägde tyngst, sade Alm.

"Märklig säsong"

Kennedy Igboananike nickade mycket vackert in 1–0 – sitt 14:e mål för säsongen vilket ett tag innebar delad skytteligaseger tills Khalili slog in straffen på tilläggstid – innan Robin Quiason sköt in 2–0 bakom en oväntat darrig Pär Hansson i Helsingborgsmålet.

Men, som sagt, fotboll är ibland bara fotboll.

– En märklig, bra säsong. Vi brottas med om vi ska vara nöjda med en andraplats, men med tanke på allt vi har gått igenom så är jag otroligt nöjd med hur spelarna har hanterat allt det här. Det kanske inte alltid märkts på de sportsliga resultaten, men sättet de har kommit till jobbet varje dag har varit imponerade. Men det finns inga fördelar med att tappa en lagkamrat, sade Alm.

Khalili i historieböckerna

Men om matchen egentligen var oviktig för AIK så var den av högsta vikt för Helsingborg.

Det gick dock inte att se på deras passiva uppträdande att de hade chans på spel i Europa.

– Det var inte här vi tappade den chansen, egentligen. Vi spelade ut Kalmar i 60 minuter, leder med 2–0 och förlorar. Vi spelar bara 2–2 mot Syrianska... gör man sådana saker ska man kanske inte ut i Europa och spela, sade Imad Khalili, som med sitt straffmål på tilläggstid vann skytteligan med sina 15 mål.

TT: Hur häftigt är det?

– Hur häftigt som helst. Nu är jag ju med i historieböckerna för evigt. Och med tanke på att jag inte ens fick starta i den första matchen, och bytte klubb i somras så är det rätt otroligt att jag är här. Jag skrattade på slutet när vi fick straff, för jag kände att det var "meant to be". 2013 var mitt år, men tråkigt att det slutade så dåligt för klubben.

TT

ANNONS

Se alla OS-sändningar direkt på Discovery+ Välj ditt paket nu!

Extern länk från Discovery+

Skapa konto här

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

AIK Fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Fotboll