Frändén: Med Cavani kan Zlatan ta sig långt i Europa

FOTBOLL

Frågan fanns där redan i juli; fanns det plats för två anfallsstjärnor i ett lag där ”Ibra” var den ena?

I går straffade Zlatan Ibrahimovic alla som trott motsatsen – två gånger om.

Däremellan nickade Edinson Cavani instämmande:

Paris har dubbla skäl att drömma om Europa i år.

Vissa betraktade det som ett potentiellt riskprojekt när PSG ännu en gång tog hem sommarens kanske mest spektakulära offensiva värvning. När klubbens transferfest var över i somras och Laurent Blanc bestämt sig för att överge 4–4–2-arvet från Carlo Ancelotti till förmån för ett mer offensivt 4–3–3, började en fråga ganska snabbt att formuleras i fotbollsfrankrike:

Var Ibrahimovic och Cavani verkligen kompatibla i ett anfall där det bara fanns en central position?

Under ett par inledande månader hängde frågan kvar i luften. Den var aldrig särskilt akut, men Edinson Cavanis standardsvar efter de matcher han gick mållös av planen skavde ändå en aning.

– Jag spelar inte på min bästa position, förklarade uruguayanen om och om igen.

Det gör han inte nu heller, men förra säsongens skyttekung i Serie A har accepterat den inbördes hackordningen i laget och hittat hem på, och in från, kanterna i stället.

Det som en bit in i säsongen framstod som Laurent Blancs enda riktiga rebus kvar att lösa, är nu lagets enskilt största förklaring i höstens framgångssaga, och den mest påtagliga skillnaden från förra årets upplaga av Paris Saint-Germain.

Zlatan fortsätter med full fart framåt. Men han har draghjälp när han måste dra i nödbromsen.

I går fortsatte en imponerande svit som nu är uppe i femton raka matcher och som tog sin början den 17 september mot Olympiakos i Champions League, då Edinson Cavani inledde målskyttet för Paris. Sedan dess har PSG inte gjort ett enda nittiominuterspass i någon turnering utan att antingen Zlatan Ibrahimovic eller Edinson Cavani välsignat laget med minst ett mål.

Det är omöjligt att inte se skillnaden från förra året, då Zlatan Ibrahimovic ensam bar den parisiska offensiven på sina, förvisso mycket atletiska, axlar.

Får dela uppmärksamheten

Det har spekulerats i hur pigg Ibrahimovic, med sin grandiosa självbild och omvittnade ego, egentligen är på att dela uppmärksamheten med någon annan. Hans individuellt mest lyckade säsonger är trots allt de då ingen lagkamrat varit i närheten av hans offensiva spetskvalitéer.

Zlatan Ibrahimovic har spelat tillsammans med en riktig målfantom tidigare. Han heter Leo Messi, och var FC Barcelonas givna huvudrollsinnehavare, och att det äktenskapet varken blev särskilt långlivat eller lyckligt behöver kanske inte påpekas.

Men vårsäsongen i Barcelona 2009 är det närmaste Ibrahimovic kommit en final i Champions League, när Barça snubblade på mållinjen mot ett Inter som kom och ställde ner dobbarna i eget straffområde på Camp Nou och sen aldrig gick därifrån.

Delar målskyttet broderligt

I Serie A var Zlatan Ibrahimovic den självklara stjärnan, men någon offensiv dubbelgångare på högsta världsnivå har han aldrig haft bredvid sig.

I de Champions League-drabbningar där Ibrahimovic varit blek, borta eller alldeles för berusad av stundens allvar har hans lag ofta fallit tungt och ganska tidigt i slutspelet.

Men så i år. Nyförvärvet Edinson Cavani har inte missat ett tillfälle att markera närvaro när Zlatan varit borta. Under hösten har de delat upp målskyttet så snyggt att det flera gånger nått perfekt assymetri. Och Zlatan Ibrahimovic tycks inte ett dugg besvärad av att dela strålkastarljuset med någon annan. Det är ett i raden av glädjande besked för Parispubliken den här hösten.

Det är det som kan ta Zlatan Ibrahimovic längre ut i Europa med PSG än med någon av hans andra klubbar som försökt och misslyckats.