Mejla

Petra Thorén

Inget spänning? Massor om vi bara tittar

GÖTEBORG. Ett EM-kval utan spänning, säger ni.

Men se längre än tre poäng och upptäck finesser som svindlar, nya förmågor som blottas, farhågor som bekräftas eller suddas ut.

Kanske är det just ikväll som nästa sommars OS-stjärnor tänds.

Om matchen i Lettland var en vardagschock för de svenska spelarna – bristfällig plan, bollar utan luft – så var besöket i Ungern ett uppvaknande för egen del.

Sommarens varma och fina supporterfest kändes avlägsen.

På läktaren för bortafans fann jag Eva och Bosse Hempel. Paret från Oskarström var lika förvånade som vi andra över scenförändringen.

Klacken var visserligen stark, men den var liten. Det var en påminnelse om vilken verklighet som landslaget levt i under många år på sina kvalresor till främmande nationer där damfotbollens gräs inte är lika grönt som på franska mästerskapsmattor.

Massor att spana på

Men i kväll på Gamla Ullevi får vi en tempohöjare. Över 10 000 på läktaren när VM-stjärnorna vänder hem för första gången efter bronsfesten på Götaplatsen

Flera personer i min omgivning har dock påpekat brist på sportslig spänning. Landslaget stormar mot seger i EM-kvalgruppen och diskussionen handlar mest om hur stor segern ska bli och hur väl de ska lyckas luckra upp ett lågt försvarsspel den här gången.

EM-kvalmöte med Slovakien utan sportslig spets, alltså?

Det finns massor att spana efter, säger jag. Om vi bara tittar.

Anfallets stundom oförmåga att agera kreativt mot låga försvar är bara en faktor som vi se förändras. Det finns mer.

Riktigt spännande blir det att om Magdalena Eriksson får chansen som mittback igen. Nilla Fischer är skadad, Amanda Ilestedt har varit förkyld sedan besöket i Ungern och även om hon är pigg nu tror och hoppas jag att Peter Gerhardsson testar Chelsea-kapten i ytterligare en match. Hennes egenskaper i främst passningsspelet gör sig ännu bättre från en mer central position i banan.

Vi kommer ännu en gång sakna Caroline Seger och Elin Rubenssons kloka, erfarna och gedigna samarbete på mittfältet, men jag är spänd på vad Julia Zigiotti Olme och Nathalie Björn fått med sig från analysen efter matchen senast.

Bryter mönstret

I samband med söndagens träning hade assisterande förbundskapten Magnus Wikman personliga samtal med flera spelare. Han talade länge och väl med både Julia Zigiotti Olme och Madelen Janogy.

”Madde” är den spelare i Sverige som bryter mönster mest markant. Piteå-anfallaren kommer att vara en viktig faktor i OS kommande sommar och stöttades av lagledning och spelare i samband med Ungernmatchen. ”Gör din grej” sa Gerhardsson efter en svag första halvlek. Det gjorde hon. Två mål senare fick vi VM-vibbar. Kan hon bli den centrala lösningen mot låga försvar?

Fridolina Rolfö är också en spelare som är vass en mot en. Ytteranfallaren var tillbaka mot Ungern efter en lång skadefrånvaro. Ni minns hur hon lämnade VM i kryckor. Fotskadan är läkt sedan en längre tid, men hur är det med kroppen i övrigt?

Det finns ett mysterium kring Fridolina Rolfö och hennes fysiska status, hennes muskulära tonus och återhämtning. Vi försökte ringa in utmaningen i veckan, utan att riktigt lyckas. Oavsett vet vi att svenska landslagets medicinska team vet hur nycklarna ser ut. Till VM lyckades terapeuterna få Rolfö i en status som gjorde att hon kunde prestera i sin fulla potential och den är av yttersta världsklass.

Det vill vi se en glimt av ikväll också!

Och som inte det vore nog. Just den här kyliga oktoberkvällen kan vi bjudas på ögonblicket då kommande OS-stjärnor börja glänsa.

Är det kanske idag som ”Kosse-kopian” Loreta Kullashi gör sig oumbärlig för en svensk OS-trupp, eller aftonen som Rebecka Blomqvist visar att hon är redo för större arenor än Valhalla.

Så vad väntar vi på?

Laddar Matchöversikt

avPetra Thorén

ARTIKELN HANDLAR OM