Mejla

Johanna Frändén

Frändén: Ska hen få ringa en vän också?

FOTBOLL

Det är inga hemligheter att Zinedine Zidane svärmar för en ung man i Paris.

Det är sånt som händer, i fotboll och i livet.

Men Real Madrids tränare hade bara kunnat kika in i sitt eget omklädningsrum för att hitta planetens mest målstarka fransos just nu.

Det såg kanske ut som en uppgörelse av akademisk betydelse – Brügges poängtapp mot Galatasaray tidigare på kvällen innebar att också Real Madrid var klara för slutspel – men båda sidor hade saker att bevisa. Hemmalaget ville få en bekräftelse på att den stigande formkurvan var ett faktum. Paris Saint-Germain letade efter ett resultat som skulle visa att 3–0 i förstamötet på Parc des Princes inte var ett enskilt blixtnedslag.

Thomas Tuchel befinner sig i den nästan löjligt överflödiga situationen att han tvingas bänka minst två av Mbappé, Icardi, Di María, Neymar, Cavani och Choupo-Moting (ja ja). Det blev de tre sista som drog det kortare strået.
Men eftersom livet inte direkt stod på spel för någon av klubbarna handlade förhandsfraserna mest om annat. Kylian Mbappé till exempel och Zinedine Zidanes förälskelse i den unge landsmannen (ja, Zidane använde just ordet ”förälskad” när Mbappé kom på tal på presskonferens kvällen före match).

Två av planetens absolut bästa fotbollslag

Det är oförklarligt lätt att glömma bort Karim Benzema mellan varven, men Real Madrid-veteranen – bara Marcelo och Sergio Ramos har varit längre i klubben – går på vatten just nu. I mitten av första halvlek behövde han bara finnas i rätt utrymme på en retur för att hamna i målprotokollet och spräcka Keylor Navas säsongsnolla.

Det var trevligt, det var härligt, det var två av planetens absolut bästa nutida fotbollslag som möttes i Madrid, men det var en sekvens just före paus som kom att definiera samtiden ännu bättre. Domare Artur Dias stod välplacerad några meter framför Idrissa Gueye när han måttade en kärleksfull knuff i ryggen på Marcelo och Dias viftade bort situationen. När Thibaut Courtois feltajmade en rensning på Mauro Icardi i nästnästa läge var det röda kortet ett faktum. Men domare Dias gick för säkerhets skull till var-skärmen för att sanktionera sitt beslut och hittade plötsligt något i Gueyes handpåläggning på Courtois som han först missat. Det är för all del ju så här var ska fungera, men frågan är hur många livlinor det är rimligt att ge en domare innan det blir buskis. Ska hen få ringa en vän också? Fråga publiken kanske?

Lyft de vita ur krisen

PSG fick slita vidare utan straff och det blev än svartare när Karim Benzema gjorde 2–0, säsongens fjärde i Champions League för fransmannen som gjort tio i ligan. Benzema firar tio säsonger i Real Madrid och han är, med undantag för Leo Messi, Europas mest pålitlige målgörare i en storklubb under det senaste decenniet. Zinedine Zidane febrar efter yngre förmågor och det är i sin ordning (höll jag på att säga) men han har just nu planetens farligaste landsman mitt framför ögonen.

PSG hade svårt att hitta någon rytm alls i andra halvlek. Det var inte förrän tio minuter återstod av matchen som gästerna fick ett kontringsläge och Kylian Mbappé fick raka in 2–1.

Och plötsligt fick PSG upp ångan något. Ja, något förresten? Tillräckligt för att kvittera av bara farten mindre än två minuter senare där inbytte Pablo Sarabia fick sista ordet.

I en match som man inte kunde önska mycket mer av höll Gareth Bale på att avgöra med en frispark som tog kliniskt i stolpen i slutminuterna.

Det blev 2–2 på Bernabéu, men det är officiellt nu; Zinedine Zidane har lyft de vita ur krisen och han har haft god hjälp av sin mest pålitliga landsman. Alla tänkta huvudrollsinnehavare fick säga sitt i den här drabbningen och kanske håller de tillfälliga förälskelserna i sig över vintern, kanske tar de en paus.
Den där stormande passionen uteblev kanske mellan supportrarna och jättevärvningen från Lyon 2009, men det är en trofast fransos som håller glöden vid liv, år efter år i Madrid.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Av: 

Johanna Frändén

Publisert:

LÄS VIDARE

”Hur mycket drack domaren i går…?”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zinedine Zidane

Mauro Icardi

Karim Benzema

Neymar

Paris

Kylian Mbappé