Jesus och VAR fullbordade mirakelvändning för Atalanta

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Uträknade och utdömda.

Men Atalanta har återuppstått i Champions Leagues gruppspel.

Med hjälp av VAR och Jesus avancerade klubben till slutspel i kväll.

Atalantas gör sitt första år i Champions League. Efter tre omgångar undrade nog många vad de gjorde där.

Då hade man förlorat tre raka matcher med den totala målskillnaden 2–11.

Krysset mot Manchester City i fjärde omgången kändes mest kosmetiskt men efter 2–0 hemma mot Dinamo Zagreb i femte omgången så hade Bergamo-laget faktiskt en chans till avancemang inför sista omgången.

Då behövdes seger i den tuffa bortamatchen mot Sjaktar Donetsk samtidigt som Zagreb inte fick vinna hemma mot ett reservbetonat City.

Det började på sämsta tänkbara sätt när Dani Olmo gjorde 1–0 för Zagreb med en drömvolley redan efter tio minuter.

VAR räddade ledningsmålet

Men Zagreb höll inte ihop det när City, och framförallt Gabriel Jesus, växlade upp. 1–1 nickade han in på ett Riyad Mahrez-inlägg, 2–1 kom efter fint samspel med Phil Foden och 3–1 satte han efter 54 minuter när han styrde in ett inlägg från Benjamin Mendy i en match som slutade 4-1.

Nästan samtidigt i Ukraina spräckte Atalanta nollan borta mot Sjaktar Donetsk. Timothy Castagnes mål blev först avvinkat för offside men efter att VAR-rummet tittat en extra gång godkändes 24-åringens mål.

Efter att Dodo i hemmalaget blivit utvisad med kvarten kvar så kunde Mario Pasalic stöta in 2–0 och Robin Gosens göra 3–0 till Atalanta och fullborda en av de mest häpnadsväckande comebackerna i Champions Leagues gruppspelshistoria. Endast Newcastle, 2002, har lyckats avancera efter tre inledande förluster.

”Finns inte ord”

– Det är helt otroligt, det finns inte ord för den känslan jag känner just nu, säger klubbens kapten Alejandro ”Papu” Gomez till Sky Italia och fortsätter:

– Det här kommer för alltid vara en del av klubbens historia. Det är något alla som är här på stadion kommer att bära med sig länge, säger han.

Atalantas avancemang innebär att det bara är klubbar från Europas fem största ligor – England, Spanien, Tyskland, Italien och Frankrike – som har lag i Champions League-slutspelet.

Foto: Efrem Lukatsky / TT NYHETSBYRÅN

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.