Agenten tar på sig skulden i övergångsbråket

GÖTEBORG. ”Oprofessionellt” och ”respektlöst”. 

Linköping har rasat mot att amerikanskan Brianne Folds åkte iväg och provtränade med Göteborg.

Nu tar hennes agent på sig hela skulden.

– Jag kan bara be om ursäkt och ta på mig hela ansvaret för det som hänt, säger Ashley Brown. 

Stina Blackstenius övergång till Göteborg rörde upp känslorna hos Linköping. Ändå är det ingenting mot raserinivån de senaste dagarna. Försäsongens andra fajt mellan klubbarna uppstod sedan det kommit fram att provspelaren Brianne Folds, 22, som flugit från USA till Sverige och bott på hotell i Linköping på LFC:s bekostnad, på en ledig dag smugit iväg till Göteborg och provtränat med Göteborgs FC. 

– Hela agerandet är mycket oprofessionellt, säger Linköpings sportchef Olof Unogård. 

Nu tar Folds agent, engelsmannen Ashley Brown, på sig hela skulden.

– Det har varit en galen vecka. Jag känner för ”Bri” och önskar ingen att behöva gå igenom det hon har gjort. Linköping är en fantastisk klubb, det var otroligt stort av dem att betala hennes resa till Sverige och för hennes uppehälle i staden. De var fantastiska och professionella. Jag har suttit ner med dem och bett om ursäkt. Om jag fick chansen att göra om det här igen, skulle jag göra samma val då? Nej.

”Ingen normal situation”

Bakgrunden är att den förre universitetsspelaren Folds har letat efter en klubb sen i januari, men coronapandemin har ställt till det.

– Jag har fört diskussioner med Linköping, Göteborg, Örebro och klubbar i Frankrike och Spanien sen i december, säger Brown.

Till slut fick Folds möjlighet att komma till Linköping på provspel, via en veckas karantän i London. Där såg Brown till att hon fick en teknikträning med en engelsk tränare, som i sin tur förra sommaren höll i ett sommarläger hos IFK Göteborg. Han blev så imponerad av amerikanskan att han kontaktade Mats Gren, årsfärsk tränare för Göteborgs FC. Och han i sin tur bjöd på den rekommendationen in henne på provspel också i Göteborg.

Men i desperationen efter en klubb vågade Brown inte chansa och vänta i en vecka, utan stack i smyg iväg med Folds från Linköping.

– Självklart, det finns val här som jag gjorde som kan diskuteras. Och jag tar helt och hållet på mig ansvaret för det. Men det här är ingen normal situation, coronaviruset har förstört mycket, säger han.

Den 22-åriga amerikanskan hoppade i dag in under de sista fem minuterna i träningsmatchen mot Rosengård, och hann på den tiden imponera stort.

– Jag har inte spelat match på väldigt länge, så det var fantastiskt bara att få känna på bollen, säger hon.

Hennes första tid i Sverige har inte direkt blivit som hon hade tänkt sig.

– Nej, det har varit en väldigt tuff vecka. Men jag tar en dag i taget nu. I dag är en ny dag, och jag fick spela fotboll, så det är en bra dag.

Hade du ändrat något om du kunnat?

– Det har varit en jättejobbig vecka och det var inte så här jag ville sköta saker och ting med Linköping. Jag har bett dem om ursäkt och sagt till dem vad jag ville säga. Men det var absolut inte så här jag ville att mitt första avtryck i Sverige skulle bli.

Jämförs med Messi

Hon kommer nu att fortsätta träna med klubben i helgen och spela i träningsmatchen mot Vittsjö på måndag. Hennes agent Ashley Brown tar inte ner förväntningarna på något sätt.

– Det närmaste jag kan beskriva henne med är Leo Messi.

Ursäkta?

– Ja, jag vet att det är ett tufft citat, och jag säger inte att hon är på den nivån. Men sett till spelstilen så. Hon är kortväxt, väldigt smidig och snabb. Hennes fem första meter är väldigt bra. Hon är teknisk, gillar att ha bollen, rör sig och vänder sig snabbt. Och så är hon tvåfotad.

Göteborgs tränare Mats Gren är imponerad av det som amerikanskan visat upp så här långt, men lider med Linköping.

– Vi visste inte ens om att hon skulle dit över huvud taget, hade vi gjort det så hade vi kanske sagt nej till det här provspelet. Vi har haft kontakt med henne och agenten i flera månader, men vi fick reda på att hon var i Linköping genom Sportbladet. Det var helt nytt för oss.

Påverkar det här era tankar om en eventuellt värvning?

– Nej. Vi kan inte göra något åt det nu. Jag vet inte hur det kunde bli så här, det är alltid olyckligt, speciellt för Linköping självklart. Och vi ser ju lite dumma ut, även om vi inte kunde styra det på något sätt.

Vad säger du om hennes inhopp i dag?

– Definitivt spännande. Otroligt bra. Hon har en otroligt bra passningsfot och spelintelligens, så hon skulle passa väldigt bra i det spel som vi försöker spela. Men vi har absolut inte tagit något beslut, vi har fler spelare som vi tittar på. 

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.