AVSLÖJAR: Allsvenska planen – här är datumen som gäller 2020

Fotbolls-EM flyttas – då arbetar allsvenskan efter en plan med seriestart första helgen i juni.

Serieslut: sista helgen i november.

30 omgångar på 26 veckor.

– Vi har inga kommentarer överhuvudtaget förrän vi själva tagit ett beslut, säger Mats Enquist, generalsekreterare Svensk elitfotboll.

En seriestart om elva veckor inför publik, helgen den 5–7 juni, är nu prioritet nummer ett för allsvenskan, enligt uppgifter till Sportbladet.

– Allsvenskan kommer inte att börja tidigare än i juni, säger en källa.

Direktiv har därför gått ut till samtliga klubbar om att göra en inventering kring deras arenasituation. Vilka datum i juni är möjliga att spela på?

Planen för derbyna

För att underlätta denna planering med polis och myndigheter ska derbyn och högriskmatcher undvikas under juni. Delar av vissa omgångar behöver i så fall flyttas från höst till sommar och vice versa.

Vidare arbetar allsvenskan efter ett scenario där det inte ska spela matcher in i december.

– Allt praktisk arbete med att genomföra detta återstår, men så här är planen, uppger Sportbladets källa.

Rekordkort tid

Planen innebär därmed att de 30 omgångarna ska pressas in på rekordkort tid – sex månader. Något som i sin tur betyder ett antal veckor där klubbarna behöver förhålla sig till match lördag-torsdag-söndag till exempel.

Men det kan underlättas beroende på vad som sker med höstens landslagsverksamhet samt klubblagsfotbollens internationella kval- och gruppspel.

Tågordningen är hittills tydlig – det är de inhemska ligorna som prioriteras, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson:

– Ser man det strikt nationellt, möjliggör det för ett seriespel att vi kan bejaka att vi vill spela inför publik då fansen är en så viktig del i vår sport.

– Men det här beslutet blir det inget landslagsuppehåll i sommar för EM, det skapar helt andra förutsättningar, säger Nilsson.

Klingar corona av?

Ovanstående plan förutsätter samtidigt att coronakrisen har börjat klinga av – vilket är långt ifrån säkert – och att regeringen åter tillåter sammankomster på över 500 personer.

Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell är det inte realistiskt att tro på det innan sommaren.

– Vad vi hoppas på egentligen är att det ska gå till sommaren för då finns goda chanser att det ska lugna ner sig, sa Anders Tegnell nyligen till Sportbladet.

Skriv inlägg

 • Det är en del som gnäller på detta upplägg men allvarligt talat hur många skulle titta på damfotboll om båda mästerskapen går samtidigt?

  Tony

 • Kanske är dags att vi äntligen får en allsvenska som spelas höst/vår?

  Fredrik G

 • Kan dom inte passa på att ta bort feltänket med att ha så många länder/spelplatser?

  Torsten Dahlquist

 • Rätt att flytta det med tanke på omständigheterna (läs: Corona), men spyr åt tanken att damerna än en gång måste bli bortprioriterade.

  Cakan

 • Trist att damerna måste flytta på sig för herrarnas skull, men vissa saker ändras ju aldrig verkar det som :(

  Mari
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.