Laget skakat efter matchfixningsskandalen

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Matchfixningshärvan skakar om landslaget i futsal.

De båda misstänkta spelarna på landslagsnivå skulle spelat EM-kval om två veckor.

– Vi måste prata om det som skett med laget, spelarna i laget är tajta och kan reagera på olika sätt, säger Mathias Etéus, futsalchef på Svenska fotbollförbundet.

Det svenska landslaget i futsal ska spela tre EM-kvalmatcher på Malta mellan den 29 januari och den 1 februari.

De tvingas att göra det utan två etablerade spelare. Svenska fotbollförbundet gick i tisdags själva ut med informationen om att landslagets två spelare anhållits misstänkta för matchfixningsrelaterad brottslighet.

Enligt DN har ytterligare en fotbollsspelare, 30 år gammal, delgivits misstanke om brott. Tillsammans med en av landslagsspelarna begärdes 30-åringen på torsdagen häktad, misstänkt för grovt givande av muta och spelfuskbrott.

”Vet inte vad det handlar om”

Futsalspelaren, som begärts häktad, är även han misstänkt för grovt givande av muta, skriver DN. Mutbrottet ska ha skett under våren och sommaren 2019.

Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Mathias Etéus, futsalchef på Svenska fotbollförbundet.

Nyheterna har landat hårt i futsalfamiljen. Enligt Mathias Etéus, gruppchef för futsal på Svenska fotbollförbundet, är informationen knapphändig och landslagsledningen vet inte om brottet begåtts inom just futsal.

– Vi vet inte vad det handlar om, det kan vara inom vilken sport som helst. Men det är klart att är det futsalrelaterat så slår det hårdare mot sporten, säger han.

Har ni haft några misstankar själva kring spelarnas agerande?

– Absolut inte.

Vad innebär det för landslaget att de inte kan delta i EM-kvalmatcherna?

– Det är klart att det är tunga avbräck, men vi har många andra duktiga spelare. Det är egentligen bara att fokusera på matcherna, att vara extra taggade och visa att vi är bättre än det som stått i media, säger Etéus och betonar:

– Det som jag sagt är att det är viktigt att det kommer ut. Att folk inte kan gå runt och tro att man inte kan blir upptäckt i den här typen av brottslighet.

Vill inte kommentera misstankarna

Landslagsledningen låter polisen sköta ärendet och har inte haft kontakt med spelarna eller deras juridiska representanter. Den häktade futsalspelaren företräds av advokaten Mikael Nilsson, som är kritisk.

– Jag är starkt kritisk till åklagarens påstående om brott, säger advokaten Mikael Nilsson till Kvällsposten.

Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp för idrottsrelaterad brottslighet, vill inte kommentera misstankarna eller omständigheterna kring utredningen.

Han meddelar Sportbladet att det inte finns något nytt att gå ut med, men att det kan komma information under fredagen kring eventuella häktningsförhandlingar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM