Damallsvenska svepet: Första helgen i Eksjö

Piteås första helg med Eksjö som bas, ett Vittsjö som går trögt och hård kritik mot underlaget i Umeå.

Här är veckans damallsvenska svep.

Med Eksjö som hemmaplan

Med ett tufft spelschema fick Piteå hjälp från oväntat håll, knappt 120 mil bort. Man erbjöds nämligen gratis hotellnätter i Eksjö och att använda den småländska staden som bas för lagets matcher i södra Sverige.

I helgen nyttjade man det för första gången.

Piteå hade ett helt hotell för sig själva, perfekt i coronatider, och man har fått träna på naturgräs på Ranneborgs IP inför matchen mot Vittsjö, som Piteå vann med 1–0.

– Vi har fått en service som man knappt kan drömma om. Träningsanläggningen var topp. Det har varit ett jättestort engagemang från människor och en jättefin upplevelse, säger Piteås ordförande Rikard Fahlman på telefon från bussen till Arlanda.

Dessutom vann ni också.

– Det gjorde vi. Det har varit en allt igenom lyckad resa, säger han.

Tungt för Vittsjö
Tungt för Vittsjö

Vittsjö ”kris”

Nej, Vittsjö.

En poäng på fem matcher var väl inte tanken? Fjolårstrean var ett tippat topplag inför säsongen men det har inte gått som planerat.

I söndags blev det alltså förlust, 0–1, borta mot förfjolsmästaren Piteå. Vittsjös fyra förluster har dock endast varit med uddamålet och lagets enda poäng kom efter 3–3 hemma mot Kristianstad.

Men är det kris? Inte enligt tränaren Thomas Mårtensson.

– Vi har haft skador på fem spelare, det är inget allsvenskt lag som överlever då. Man måste omvärdera då, sa han efter förlusten mot Piteå.

Johanna Nyman i Umeå
Johanna Nyman i Umeå

Korsbandskador

En av alla som är skadade i Vittsjö är stjärnan Tove Almqvist. 24-åringen slet av korsbandet under en träningsmatch och missar hela säsongen.

Men hon är inte ensam.

Hittills har det uppstått hela elva korsbandsskador i damallsvenskan. Och då har det bara spelats fem omgångar. ”Rekordet” är från 2012 då 18 spelare drabbades av korsbandsskador.

Senast i helgen åkte Umeå på dubbla smällar när både Johanna Nyman och Zabibu Nduwimana fick bekräftade korsbandsskador.

”Under all kritik”

På tal om Umeå.

Planen fick ta emot en hel del kritik efter matchen mot Rosengård, som skåningarna vann med 3–0.

Rosengårds målvakt Zecira Musovic var allt annat än nöjd.

”Man ställer krav på att det ska finnas ett x antal sittplatser på arenorna i Damallsvenskan men tillåter en plan som den här i Umeå. Att man som spelare ska vara orolig för skaderisk pga. spelplan som är under all kritik är helt otroligt absurt”, skriver hon på Twitter samtidigt som hon delar med sig av bilder på planen.

Piteås spelare utanför hotellet i Eksjö
Piteås spelare utanför hotellet i Eksjö
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.