AIK:s drömnamn: Fredrik Ljungberg

AIK:s jakt på Rikard Norlings efterträdare pågår just nu intensivt.

Enligt uppgifter till Sportbladet har drömnamn som Olof Mellberg, Fredrik Ljungberg och Stuart Baxter diskuterats internt utöver bekräftade kandidaten Bartosz Grzelak.

Andra aktuella namn är Mikael Stahre och Henrik Rydström.

– Vi ser över alla tänkbara alternativ, säger sportchefen Henrik Jurelius.

I måndags fick Rikard Norling sparken från AIK efter en svag inledning på årets allsvenska. Samtidigt gör Henrik Rydström, 44, succé med Uppsalaklubben IK Sirius. Rydström säger till Sportbladet att AIK inte har varit i kontakt med honom.

– Det har de inte och jag har haft fullt upp med att vara besviken på hur vi agerade de sista fem minuterna mot MFF, säger Henrik Rydström.

Är du sugen?

– Jag är väldigt nöjd där jag är.

Vem bör ersätta Rikard Norling och hur ser du på att han fick sparken?

– Att Norling får sparken visar hur märklig vår bransch är och att ingen är immun mot kritik och missnöje. Ibland handlar det också mer om cykler. Att folk oavsett hur framgångsrik och bra du är tröttnar och vill uppleva något annat. Det spekuleras i Bartosz, jag tror att han och Jildefalk är en bra duo, säger Henrik Rydström.

Fredrik Ljungberg.
Fredrik Ljungberg.

”Några stycken kandidater”

AIK:s sportchef Henrik Jurelius bekräftade i går att Bartosz Grzelak är en av ”några stycken” kandidater han pratar med just nu.

– Han är ett av de alternativen vi tittar på. Bartosz hade en stor del i vår framgång 2018, en väldigt kompetent tränare, en modern tränare med bra idéer, säger Henrik Jurelius om den assisterande U21-förbundskaptenen.

Är det en lösning för den här säsongen ni söker främst eller är det en långsiktig lösning?

– Vi måste inse det tabelläget vi har och lösa det kortsiktigt, men även titta långsiktigt.

Har ni en dialog med någon annan än Bartosz?

– Ja, men jag kan inte kommentera några namn, säger Henrik Jurelius.

Mellberg, Ljungberg eller Baxter…

Enligt uppgifter till Sportbladet har ”drömnamn” som Olof Mellberg, Fredrik Ljungberg och Stuart Baxter diskuterats internt. Samtliga tre står dock under kontrakt: Mellberg med allsvenska konkurrenten Helsingborgs IF, Ljungberg är en av flera assisterande tränare i Arsenal åt managern Mikel Arteta och Stuart Baxter skrev nyligen tvåårskontrakt med indiska Odisha FC.

– Vi ser över alla tänkbara alternativ. Ej intresserad av att gå in i djupare namndiskussioner. Jag kommer inte gå in djupare på något av namnen. Vår ambition är att kommunicera när vi har klart med Norlings ersättare, säger Henrik Jurelius.

En annan före detta AIK-tränare som ofta nämns i dessa sammanhang är Mikael Stahre. Han är just nu i norska Sarpsborg 08, och säger själv att han inte är aktuell för en comeback i Gnaget.

– Jag ritar pilar i Norge, hälsar Stahre.

Henrik Jurelius om de viktigaste egenskaperna som Rikard Norlings efterträdare bör ha:

”Ska ta oss framåt”

– Vi behöver någon som kommer in med ny energi i laget. Som tar oss ur och gör det enkla nu. Vi behöver gå back to basic och ta oss framåt.

Hade ni spelarrådet med er på att entlediga Rikard Norling?

– De är inte med i något beslut så, men självklart plockar man upp signaler från spelartruppen under resans gång. Vi märker ju att vi inte får ut full effekt av vårt lag just nu.

Var signalen då att det behövdes ny energi på tränarposten från spelarrådet?

– Det vill jag inte kommentera. Spelarna är anställda för att göra sitt jobb och försöker göra det så bra de kan, säger Henrik Jurelius.

AIK-spelarna är lediga under tisdagen, men ska träna på onsdag igen. Då står assisterande Patric Jildefalk redo att leda träningen. På söndag möter Gnaget Kalmar FF borta i allsvenskan, och vem som då coachar laget var vid gårdagens presskonferens oklart.

Patric Jildefalk har den tränarlicens som krävs för att vara ansvarig mot KFF, bekräftar nu Henrik Jurelius.

– Ja, vi har välutbildade tränare, säger han.

Räknar ni med att ha löst tränarfrågan med en tränare som har licens till på söndag?

– Det är vår ambition, säger Henrik Jurelius.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.