Manchester City stängs av från CL i två år

Manchester City straffas stenhårt för att ha brutit mot Uefas Financial Fair Play-regler.

Klubben stängs av från spel i Champions League i två år och får böter på motsvarande 300 miljoner kronor, meddelar Uefa.

”Klubben är besviken men inte överraskad”, skriver City i ett pressmeddelande.

Det var tyska Der Spiegel som 2018 publicerade hemliga dokument och mejl från Manchester Citys ägare, Sheijk Mansour, där man kunde visa att ägaren pumpat in mer pengar i klubben än vad regelverket tillåter under åren 2012–2016.

Under våren 2019 meddelade Uefa att en formell utredning inletts och nu får den alltså stenhårda konsekvenser. I ett pressmeddelande från det europeiska fotbollsförbundet står det att deras utredande organ nu stoppar City från deltagande i alla deras turneringar i två år och dessutom bötfäller klubben med cirka 300 miljoner svenska kronor.

Kan ge skrällplats till Sheffield United

Beslutet kan överklagas till idrottens skiljedomstol, CAS, och därför säger Uefa att man inte kommer gå in mer på bakgrunden till beslutet i nuläget. City har också redan meddelat att man kommer inleda ett överklagande så snart som möjligt.

”Klubben är besviken men inte överraskad. Klubben har hela tiden förutsett behovet att att söka en oberoende bedömning i det här fallet”, skriver man och fortsätter:

”För att säga det enkelt: det här är ett fall som Uefa har tagit upp, som Uefa har utrett och där Uefa dömt ut straffet. Nu vill klubben har ett oberoende domslut i frågan”.

Kan straffas även i Premier League

Under fredagskvällen kom också uppgifter i brittiska tidningen Independent om att City också riskerar poängavdrag i Premier League-kopplat till brotten mot Uefas regler. City kan efter den här domen anses ha uppgett falska uppgifter till FA när man fått sin Premier League-licens. Om poängavdraget är aktuellt under pågående säsong eller till början av nästa framgår inte.

Manchester City ligger för närvarande tvåa i Premier League-tabellen. Skulle beslutet stå fast går sannolikt CL-platsen till femman i serien, för närvarande Sheffield United.

Stryktipset i sista stund: Guide till jackpottmiljonerna
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.