Svenska landslagets krisplan: Spelarna informerade på möte

avPetra Thorén

LARNACA. Svenska landslaget förbereder en krisplan inför mötet med Rumänien.

På ett möte igår informerades spelarna om hur de ska agera vid eventuella rasistattacker.

– Vi står upp tillsammans, säger lagkapten Andreas Granqvist.

EM-kvalet mot Rumänien är ett sportsligt laddat möte. En mästerskapsbiljett står på spel.

Men det kan bli fler faktorer än de rena på plan att ta hänsyn till för det svenska landslaget.

Den rumänska landslagspubliken har haft problem med rasistskandaler på läktarplats och straffats av Uefa för det. Bland annat skulle förra matchen hemma i EM-kvalet, Norge, spelats inför tomma läktaren med det straffet slingrade man sig undan genom att fylla läktarna med barn.

När Sverige tar sig an Rumänien i Bukarest på fredag kväll är man beredd på att det kan bli skandalscener.

Hur Sverige ska agera i ett sådant fall informerades spelarna om på ett möte på hotellet på Cypern igår. Svenska fotbollförbundet har inför EM-kvalresan varit i kontakt med Uefa och Rumäniens fotbollförbund.

”Domaren avgör”

–  Vår inställning är att följa det regelverk som finns. Det är det enda man kan förhålla sig till. Vi har varit förskonade, i alla fall har jag som tränare och vi som landslag, tidigare. Det har förekommit tidigare år.  Rumänien har en historia där det har hänt en del gånger. Vi måste vara beredda på att det kan hända, men inte lägga för mycket fokus på de, säger förbundskapten Janne Andersson.

Så vad gäller vid rasistiska utspel?

– Domaren avgör,  om han blåser av matchen finns det en trestegsraket som man ska följa, säger Janne Andersson som påpekar:

– Vi utgår från och tror att man från Uefas sida tar det här på allra största allvar. Att man har bra folk på plats för att kunna ta bra beslut. 

Om spelarna uppfattar påhopp kan de tala med lagkapten Andreas Granqvist som tar frågan vidare:

– Skulle det inträffa att några i vårt lag blir utsatta skulle jag stötta dem till hundra procent och tala med domaren, säger han och tillägger:

– Jag har inte varit med om det bortsett från händelsen kring Jimmy Durmaz (under VM 2018) och då tyckte jag att vi växte samman som grupp. Skulle det inträffa under matchen hoppas jag att vi är starka då, säger Andreas Granqvist.

Kommande matcher: Fredag 20.45: Rumänien-Sverige (TV 4). Måndag 20.45: Sverige-Färöarna (TV 4).

ARTIKELN HANDLAR OM