”Har bitit sig själva i svansen”

Janne Andersson kritiserar lottningskaoset

avMalin Wahlberg

Nästa lördag får Sverige sina motståndare i EM. 

Men det finns en risk att lottningen måste göras om. 

– Det är väldigt märkligt, säger förbundskapten Janne Andersson. 

Sverige blev klart för EM efter segern mot Rumänien i fredags och avslutade kvalet med en 3–0-seger mot Färöarna i går. 

På lördag lottas EM-grupperna, men det är långt ifrån enkelt att hänga med i förutsättningarna.

”Bitit sig i svansen”

Det finns en risk att grupperna måste lottas om. Det kan ske i det fall något av lagen som tar sig till EM via Nations League tilldelas en grupp som strider mot Uefas regler (exempelvis att vissa inte får mötas av politiska skäl), eller om flera värdnationer tar sig vidare till mästerskapet.

– Det har varit lite rörigt nu. Jag stod här med blocket och förklarade Nations League förra hösten och tycker själv att jag gjorde en pedagogisk, men jag tror inte att det var någon spelare som fattade. Pontus Jansson bekräftade det här om dagen, att han inte har fattar det än, säger Janne Andersson som själv inte förstår hur allt hänger ihop.

– Pratar vi EM så är det väldigt märkligt om vi ska förhålla oss till en sak 30 november och något annat senare. Vi får helt enkelt se i vilken ordning saker görs. Det jag tycker är synd i det här och där tycker jag att man har bitit sig i svansen är att om vi som jobbar med det och ni som följer oss tycker att de här är rörigt, vad tycker du fotbollssupportrarna som ska följa oss? Det är väldigt olyckligt. Det ska vara enkelt klart och tydligt.

”Kan slå alla lag”

En eventuell omlottning skulle i så fall inte bli aktuell förrän 1 april när playoff-spelet via Nations League är avgjort.

Det speciella läget gör att förbundskaptenen lägger ännu mindre energi än i vanliga fall på att fundera på eventuella dröm- eller mardrömsmotståndare i EM.

– Absolut inte. Det finns inget sådant. Jag brukar inte lägga ett uns energi att fundera på det. Sedan känns det på att det ändå kan lottas om. Inte ens folk som jobbar med det här förstår. Men vi kan slå alla lag och vi kan förlora mot alla lag, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM