Så hade svenska stjärndomarna undvikit skandalerna med Maradona och Henry

De svenska stjärndomarna hamnade i fotbollsvärldens centrum efter missade hands på Diego Maradona och Thierry Henry.

VAR hade räddat dem.

– Det finns inte en domare som inte skulle vilja ha det hjälpmedlet i en sådan situation, säger Erik Fredriksson, 76, som lurades av Guds hand nummer två.

Sportbladet har pratat med sex legendariska svenska domare som under sin aktiva tid tillhörde världens absolut bästa rättsskipare på fotbollsplanen.

Samtliga av dem är mer eller mindre för VAR, men känner också sig tveksamma i vissa avseenden.

– Något så nytt som VAR behöver justeras efterhand och kommer säkert utvecklas på ett annat sätt än hur det ser ut i dag, säger Ingrid Jonsson, som blev historisk när hon som första kvinna dömde en VM-final 1995.

Om tekniken funnits då så hade den sannolikt räddat två svenska domare från några av fotbollsvärldens mer uppmärksammade domarmisstag.

Den svenske domaren Erik Fredriksson blundade när Maradona tog bollen med handen på egen mållinje i Argentinas VM-match mot Sovjetunionen. En god hjälp på vägen till finalen mot Västtyskland (bilden), som Argentina förlorade.
Den svenske domaren Erik Fredriksson blundade när Maradona tog bollen med handen på egen mållinje i Argentinas VM-match mot Sovjetunionen. En god hjälp på vägen till finalen mot Västtyskland (bilden), som Argentina förlorade.

Upptäckte inte guds hand nummer två

Legendaren Erik Fredriksson var domare på San Paolostadion i Neapel vid VM 1990 och upptäckte inte Guds hand nummer två – när Diego Maradona räddade en boll med armen, fyra år efter att han gjort mål med handen mot England vid VM i Mexiko.

– Från min position såg jag inte att Maradona tog bollen med handen. Hade det funnits VAR hade det bara varit att bocka och ta emot, säger Erik Fredriksson till Sportbladet.’

– Jag tror inte det finns en domare i världen som skulle säga att han eller hon inte hade velat ha VAR i en sådan knepig situation som den jag hade med Maradona.

– Av domar- och matchdelegaten fick jag 9,35 i betyg för min match. Det var det högsta betyget någon domare fick under VM 1990. De såg inte heller handsen på Maradona.

Erik Fredriksson var på läktaren i Mexiko fyra år tidigare när Maradona gjorde mål med handen mot England.

– Jag satt bredvid min gode vän, engelske stordomaren George Courtney. Vi noterade målvakten Peter Shiltons reaktion efter målet, men inte heller vi såg vad som var fel.

– Det går helt enkelt inte att ha en position som domare så att man ser allting, säger Erik Fredriksson.

Henry tog med sig bollen med handen och skickade Frankrike till VM.
Henry tog med sig bollen med handen och skickade Frankrike till VM.

Hansson ”hjälpte” Frankrike

Vad hade fotbollshistorien varit om Guds hand hade upptäckts med VAR?

– Haha, det är en bra fråga. Den hade nog blivit annorlunda.

Maradonas handsräddning är inte enda gången en hands gäckat en svensk domare i den internationella storfotbollen.

Hösten 2009 upptäckte inte domaren Martin Hansson när stjärnan Thierry Henry tog med sig bollen med handen och spelade fram till Frankrikes 1-1-mål mot Irland i förlängningen av VM-playoffet.

Ett mål som tog Les Bleus till VM och fick hela Irland att storma mot Hansson.

– VAR hade räddat den situationen. Men bäst för sporten hade ju varit om inte spelarna avsiktligt fuskade, säger Martin Hansson. Domarna behöver till exempel använda sprej eftersom vuxna människor inte kan stå där man ber dem göra det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.