Bahouis uppmaning till fansen: ”Kom igen”

Yttermittfältaren: ”Jag är inte så långt bort från 90 minuter”

Nabil Bahoui är tillbaka i AIK – och ser fram emot en avgörande höst.

Möt offensive mittfältaren i en lång- och öppenhjärtlig intervju om utomlandsäventyret, relationen med AIK och hur hans erfarenhet kommer att hjälpa laget att nå Europa League.

– Vi är många i den här klubben som har spelat sådana matcher. Det gäller att hålla nerverna i styr, säger nygamle AIK-spelaren.

Nabil Bahoui, hej! Hur har träningsveckan varit?

– Tjenare! Det har faktiskt inte varit så mycket träning när vi har så tajt matchschema. Vi har i princip spelat match var tredje dag och det är mycket taktik, matchplan, detaljer och sånt.

28-åringens kontrakt med AIK sträcker sig fram till december 2022.

– Varje gång jag har varit kontraktlös så har jag alltid haft kontakt med Björn (Wesström, AIK:s sportchef). Så vi har alltid vetat var vi har varann. I mitt fall var jag tydlig med vad jag ville och till slut kom jag och Björn överens. Det var också en bra tajming, säger Bahoui.

”Lärde mig mycket”

Nabil Bahoui lämnade AIK 2015 för spel i Al Ahli i Saudiarabien. Därefter packade han sina väskor och åkte tillbaka till Europa för spel i Tyskland och Hamburg innan han skrev på för schweiziska Grasshoppers 2017. Men efter att ha knappt fått speltid lånades han tillbaka till AIK.

Efter att lånetiden löpte ut var Bahoui tillbaka i Grasshoppers. Men inte heller den här gången blev det speciellt lyckat. I februari i år skrev han på för nederländska klubben De Graafschap innan han till slut bestämde sig för att göra comeback i allsvenskan – och AIK.

– Min tid utomlands har varit upp och ner. Jag lämnade Saudiarabien och flyttade till Hamburg men där fick jag knappt med speltid och helt ärligt var det väldigt tufft. Men det halvåret lärde mig mycket. Jag har växt som spelare men framför allt som människa.

”Finns ingenting jag ångrar”

Varför gick det inte bra utomlands?

– Om jag tittar tillbaka så kan jag inte hitta något jag kunde ha gjort annorlunda. Det finns ingenting jag ångrar. Men i efterhand kan jag se ett mönster när det gäller klubbar jag spelat i utomlands. Det är lag som kämpar för sin överlevnad. Det blev tufft för mig. För jag ställde frågan till mig själv: varför funkar det i AIK men inte utomlands? Det är för att jag har spelat i klubbar som kämpar för att hålla siffrorna nere. När jag lämnade Hamburg åkte de ur – och likadant i Schweiz. Med facit i hand borde jag kanske ha tagit en ”mindre” liga men en bättre klubb.

Han fortsätter:

– Det är speciellt för mig. Jag är en yttermittfältare och då måste jag ta det defensiva jobbet. Mina styrkor är att jag är bra offensivt. Då blir det tufft. Jag säger inte att jag är felfri men jag kan säga att det har varit tufft. Spelar du i ett lag som är i botten blir det mycket fokus på defensiven. Jag har inte spelat fotboll i 25 år för att hålla siffrorna nere.

”En skyldighet”

Märker du skillnaden i AIK?

– Vi går för det här. Vi är ett topplag och det är de andra lagen som ska försvara mot oss. Här kräver folk att vi ska vinna hela tiden, det är en skyldighet.

Nabil Bahoui, Muamer Tankovic, Alexander Kačaniklić och Astrit Ajdarević har alla har valt att återvända till Sverige och allsvenskan.

De som tror att det är något negativt tänker helt fel, menar Bahoui.

– Jag hade aldrig behövt flytta hem till Sverige. Men i det här fallet så ville jag få ut det bästa och då tyckte jag att AIK var det bästa alternativet. Många kanske tänker på ekonomin, men för mig betyder det ingenting.

Bahoui kommer mitt i en brinnande titelstrid, och dessutom Europa Leageu-playoff. Men han vill inte kalla sig för AIK:s ”joker”.

– Det är svårt att kalla mig själv för det. Jag försöker bara hjälpa laget så gott jag kan. Nu har det gått bra och med mål och assist men samtidigt ökar förväntningarna på dig. Supportrarna vill ha mer. Man måste analysera hur målen kommer till. Det är ett helt lag som ligger bakom. Så länge vi vinner är jag mätt och belåten.

Lyfter fram Adu

Vad kommer din erfarenhet betyda inför de kommande matcherna?

– Det är många i den här truppen som har spelat på den här nivån. Det gäller att hålla nerverna i styr och följa vår matchplan. Om det finns någon som hamnar utanför eller tappar sig mitt i matchen så gäller det att vi hjälper honom tillbaka. Vi har spelare som har tillräckligt med erfarenhet för att kunna hantera sådana matcher. Adu till exempel, han har spelat i Champions League och då gäller det att lyssna på honom.

AIK går in i ett tufft spelschema. Först väntar Celtic två gånger och sedan Djurgården. Efter landslagsuppehållet står Häcken, Hammarby och IFK Göteborg på tur. Det ser Nabil Bahoui fram emot.

– Jag har spelat fotboll sen jag var fem år, och för vad? Jo, för att jag vill spela sådana matcher. Det kommer vara stor press på oss men det ingår i spelet. Jag är överlycklig för den perioden som kommer. Det bör vara en dröm för varje spelare att spela sådana matcher.

Uppmanar fansen

AIK-spelaren har sedan comebacken agerat som inhoppare. Men Bahoui har satt en datum där han ska vara 100 procent i matchform.

– Jag är inte så långt bort från 90 minuter. Jag följer ledarstaben och lyssnar på vad de har att säga. Min målsättning är att vara 100 procent redo första september.

Under fredagen släppte AIK biljetterna till Celtic-matchen hemma på Friends arena. Ett par timmar senare hade de sålt 14 500 biljetter – och går mot slutsålt.

När Nabil Bahoui avslutar sin intervju skickar han en uppmaning till AIK-supportrarna. Han vill ha tryck på läktarna.

– Mot Sheriff var det en liten besvikelse. 13 000 är en bra siffra men vi kan bättre. Celtic kommer förmodligen ha 45 000 hemma som stöttar dem. Därför utmanar jag våra fans att nå 35 000. Det är inte alls omöjligt. Jag vet att man kan använda det till vår fördel. Mot Maribor var det bra tryck. Kom igen, 35 000, det är inte för mycket begärt, säger Nabil Bahoui.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN