Allsvenskan i fotboll 2019

AVSLÖJAR: Allsvensk match utreds för matchfixning

Av: 

Michael Wagner

Robert Laul

Jamshid Jamshidi

FOTBOLL

En match i allsvenskan som spelades nyligen utreds för misstänkt matchfixning.

Svenska Fotbollförbundet bekräftar för Sportbladet att man samarbetar med polisen i utredningen kring den aktuella matchen.

En stor matchfixningsskandal kan vara under uppseglande i Sveriges högsta fotbollsserie. Det gäller en match i en av de senast spelade omgångarna av årets allsvenska.

Enligt uppgifter till Sportbladet granskas bland annat uppseendeväckande agerande från spelare på planen. Detta utreds i kombination med lagda spel på matchen från personer med nära koppling till spelare i det aktuella laget.

En polisanmälan är upprättad erfar Sportbladet, men Fredrik Gårdare, chef för polisens polisens särskilda aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet, är förtegen:

– Jag kan inte lämna någon information överhuvudtaget just nu, säger Gårdare till Sportbladet.

SvFF bekräftar att utredning pågår

Tobias Tibell, förbundsjurist på SvFF, bekräftar för Sportbladet att den aktuella matchen utreds:

– Vi har fått in information kring den matchen som vi just nu analyserar. Vi har begärt in ytterligare information från våra samarbetspartners i den här typen av utredningar.

Är det polisen ni samarbetar med?

– Polisen bland annat. Några ytterligare kommentarer kan vi inte ge just nu.

Är det lagen eller enskilda spelare som utreds?

– Det vill vi inte heller kommentera, säger Tobias Tibell.

Nyligen skärpte SvFF regelverket kring matchfixning genom att ytterligare begränsa vad aktiva fotbollsspelare tillåts betta eller spela på.

Skärpte reglerna nyligen

Nu är det inte längre tillåtet att ”betta” på lag i samma serie eller tävling som man själv deltagit i.

Tidigare var det endast förbjudet att spela på sina egna matcher.

– Det finns ett fortsatt problem i flera idrotter, fotbollen inkluderad, med spelare som bettar på egna matcher. Att skärpa förbudet i matchfixingreglementet sänder en tydlig signal om att idrottare måste ta ett större ansvar för sitt spelande, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare SvFF, på förbundets hemsida.

Klubben: Förödande för svensk fotboll

Enligt Sportbladets uppgifter är inga personer delgivna misstanke i nuläget, men en företrädare för den aktuella klubben säger till Sportbladet:

– Vi fick informationen för några timmar sedan att man tittar närmare på vår match. Vi har pratat om det internt, men vi kan inte gör så mycket mer just nu utan vi väntar på mer information.

Enligt företrädaren är det SvFF som kontaktat klubben, inte polisen.

– Misstankarna om matchfixning är förödande för svensk fotboll. Jag hoppas att man går till botten med detta för att för att ta reda på vad som verkligen har hänt, säger företrädaren.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll 2019

LÄS VIDARE

Polisen om Växjö United: ”Organiserad och grov brottslighet”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll 2019

Allsvenskan i fotboll

Matchfixning