Lars Lagerbäck

Lagerbäcks stöd till Martin Ödegaard: Ovanligt förståndigt

avPetra Thorén

RENNES. Norska fotbollsprofilen Martin Ödegaard riktade igår vass kritik mot damstjärnan Ada Hegerberg.

Han gjorde det med stöd av förbundskapten Lars Lagerbäck.

– Jag tyckte att det var jättebra skrivet och jag stöttar honom till hundra procent, säger Lars Lagerbäck.

En infekterad debatt skakar om det norska damlandslaget inför VM. Världens bästa spelare Ada Hegeberg bojkottar landslaget sedan en tid och berättade i en intervju i det det norska fotbollsmagasinet Josimar att hon kände sig knäckt psykiskt under sin tid i landslaget.

Intervjun publicerades igår och efter det valde den norska herrspelaren Martin Ödegaard att gå till attack mot Ada Hegerberg.

Han gjorde det på Instagram där han bland annat skrev ”Respektera Norge och ditt landslag. Det räcker nu”. Han menade också att hon borde hitta på något annat än att förstöra landslagets förberedelser inför VM.

Fick läsa innan

Det norska herrlandslaget har EM-kvalsamling i Oslo och under torsdagens pressträff berättade lagets svenska förbundskapten Lars Lagerbäck att han fått läsa inlägget före publicering.

– Martin kom och ville visa mig något och prata om det. Han hade redan då skrivit den och frågade vad jag tyckte och om det skulle påverka oss på något sätt. Jag måste få säga det att Martin bara växer i mina ögon, mognaden han har har som ung kille. Jag sa att jag tycker det var jättebra skrivet och vill du stå för det ska du absolut skicka ut det där. Jag gav honom hundra procents support, berättar Lars Lagerbäck.

– Jag tyckte det han skrev var ovanligt förståndigt, säger Lars Lagerbäck.

”Förstår honom verkligen”

Kritiken från den före detta Real Madrid-spelaren inriktade sig mycket på själva tajmingen av kritiken från Ada Hegerberg, något som hennes mor Gerd Stolsmo nu gått ut och sagt att stjärnan inte haft något med att göra.

Lars Lagerbäck berättade att Martin Ödegaard, 20, frågade om hans meddelande skulle komma att påverka landslaget och att han själv svarade att det borde publiceras om han stod för det han han skrev.

Lagerbäck sa så här om själva tajmingen på Ada Hegerbergs kritik.

– Jag skulle kunna säga mycket om det. Det är lite tråkigt tror jag jag vet inte hur tjejerna fungerar, jag har aldrig tränat tjejer och tror inte det är en så stor skillnad, men att det snarare svetsar samman ett lag. Men känner man för norska landslaget tycker jag man ska vara försiktig inför ett mästerskap vad man säger och gör.

– Jag förstår honom verkligen, säger Lars Lagerbäck på presskonferensen och fortsätter:

–Jag har en reflektion och det är att om man upplever att ledargrupp är inkompetent och samtidigt kvalificerar sig till VM i en ganska tuff grupp där Europamästarna ingår känns det som att något annat ligger bakom.....

Det norska damlandslaget befinner sig i Frankrike och förbereder sig inför VM-premiären mot Nigeria.

Lagets svenska förbundskapten Martin Sjögren fick under torsdagen frågor av VG om ”Ada-gate”.

– Vi är nära en VM-premiär och då måste vi fokusera på det som gäller i förberedelserna, säger han.

Det blir inte enklare att få tillbaka Ada Hegerberg i landslaget efter detta?

– Det får vi se. Just nu är det en hypotetiskt fråga. Det är inget som vi fokuserar på, säger Sjögren till VG.

ARTIKELN HANDLAR OM