Sverige klart för åttondel efter krossen

NICE/STOCKHOLM. Sverige är klart för åttondelsfinal efter segern mot Thailand.

Nu väntar gruppfinal mot USA – och kanske är det bäst att förlora den.

– Jag litar på att de som leder vårt lag vet vad som är bäst för oss, säger Hevig Lindahl.

Efter USA:s 13-0-seger var inte frågan om Sverige skulle vinna mot Thailand utan med hur mycket. Peter Gerhardsson valde att bänka stjärnorna Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius till förmån förmån för Lina Hurtig och Anna Anvegård. 

Det blev också en målfest. 

Linda Sembrant gav Sverige ledningen i den 6:e minuten efter att ha nickat in Elin Rubenssons fina frispark. Drygt tio minuter senare ökade Kosovare Asllani på till 2-0 och innan halvleken var slut satte Fridolina Rolfö trean.

Kan slippa Frankrike

Madelen Janogy, succéinhopparen från Chilematchen, byttes in i paus och hade flera chanser att näta på nytt. Men i stället var det Lina Hurtig som satte 4–0. På stopptid chockade Thailand genom att sätta 4–1.

Innan matchen var över hann Sverige också få straff efter en hands och Elin Rubensson fastställde slutresultatet till 5–1.

Segern innebär att Sverige är klart för åttondelsfinal, men först ska det spelas en gruppfinal mot USA. Förlorar Sverige den väntar Kanada eller Nederländerna i åttondelsfinal.

Skulle Sverige besegra USA väntar tvåan i grupp B (med Tyskland, Spanien, Kina och Sydafrika) men vid ett avancemang vidare från den åttondelsfinalen är risken stor att favoriterna Frankrike väntar i kvarten. Det kan därför vara en fördel att komma tvåa i gruppen.

Något som i alla fall den svenska lagkaptenen inte låter sig påverkas av.

– Jag har väldigt få gånger tittat på de här träden och gör det inte nu heller, säger Caroline Seger.

”Litar på ledarna”

Det har spekulerats i att USA skulle kunna lägga sig mot Sverige just för att slippa Frankrike så tidigt i turneringen.

USA:s förbundskapten Jill Ellis har dock dementerat det påståendet.

– För oss handlar det om att spela så bra vi bara kan i varje match, säger hon.

Att stjärnor som Alex Morgan, Megan Rapinoe och Rose Lavelle vilas mot Chile indikerar också att USA kommer gå för fullt mot Sverige.

– Har man 13–0 i första matchen så har man ett ganska bra utgångsläge att vila sina spelare, säger Caroline Seger.

– Det märks att de vill ha alla sina bästa spelare mot oss.

Hedvig Lindahl har svårt att se att Sverige kommer hålla igen, även om hon öppnar en del för tanken.

– Jag litar på att de som leder vårt lag vet vad som är bäst för oss. Samtidigt, ska man vinna en turnering ska man vinna mot alla, säger Lindahl och fortsätter:

– I vårt DNA är det vinna som gäller. Vi går inte ut och spelar på ett resultat. Jag skulle bli förvånad om vi blev uppmanad till något annat, det skulle kännas fel i idrottshjärtat. 

Målskytten och mittbacken Linda Sembrant är inne på samma linje, även om hon medger att hon har sneglat på slutspelsträdet.

– Men när man har kollat för mycket på det är det lite farligt så för oss tror jag vi måste ta match för match. Det är tråkigt men jävligt sant. Åttondelen kommer vara tuff vilka det än är mot så ser man ett steg för långt kan det straffa sig tror jag. 

Sverige möter USA på torsdag klockan 21.00.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.