Kosovare Asllani

Kosovare Asllani: Vi är Real – vi ska vinna

Av: 

Kristoffer Bergström

FOTBOLL

Hon har drömt om klubben, hon har beundrat klubben, hon har bråkat med klubben.

Snart är Kosovare Asllani en del av Real Madrid.

I en intervju med Sportbladet berättar 29-åringen hur det är att värvas som den första Galáctican i en tänkt stjärnhop.

– Jag har redan fått mess från internationella spelare som är sugna på att komma, säger hon.

I efterhand är det svindlande.

På internationella kvinnodagen 2019 bedyrade Real Madrid, via ett nyhetskonto på Twitter, att de ”ser och uppskattar” kvinnor. Kärleken strömmade in innan en svensk mittfältare punkterade ballongen.

”Om det är sant, var är ert damlag?”

Det var Kosovare Asllani som skrev. Madridista sedan barnsben och innerligt less på de vitklädda eleganternas ovilja att haka på den raketresa som spansk damfotboll påbörjat. 48 000 åskådare såg en cupmatch i januari. 60 000 tog sig till toppmötet mellan Barcelona och Atlético Madrid. Varför se och uppskatta – varför inte delta?

Kosovare Asllani skriver på för Real Madrid.

Foto: Privat

En högklackad fotbollssko

Fyra månader senare har Real Madrid absorberat Primera División-nykomlingen CD Tacón med ambitionen att värva ihop ett världslag. Stjärnan allt ska kretsa kring, den första i en tänkt rad av Galácticas, handplockades från VM-bronsmedaljörernas mittfält.

Hon heter Kosovare Asllani.

– Det är historiskt att vara den första. Att bli presenterad av dem. Jag kan inte sätta ord på det, säger hon på telefon från Madrid, där hon har lotsats runt på träningsanläggningen, skakat händer och skrivit under papper.

Hon försöker ändå.

– Att starta damlag är rätt steg för en sådan klubb att ta. Real Madrid har aldrig gjort något litet. Det här kommer att bli otroligt stort, ett framtida storlag, och nu är jag här.

2017 flyttade 29-åringen från Manchester City till Linköping och vann genast SM-guld. Enligt Sportbladets uppgifter tjänade hon uppåt 40 000 kronor i månaden, vilket är en tung post för en ansträngd klubbkassa, men brödsmulor i jämförelse med vad de europeiska bjässarna kan hosta fram.

Foto: Real Madrid

”Jag har pushat medialt”

I somras bröts kontraktet i samförstånd och Kosovare Asllani sökte sig utomlands för att hitta en klubb som matchade hennes vinnarambitioner. Några som kunde backa upp de fagra orden med en realistisk plan för att samla titlar.

Tacón (”klack” på svenska) grundades 2014 och får omedelbar tillgång till Reals träningsanläggning. Utöver inhemska spelare innehåller truppen två azeriska spelare, två centralamerikaner samt argentinska landslagsmittfältaren Ruth Bravo. Till hösten spelar de alltjämt i sina gamla matchställ, de vars logga består av en högklackad fotbollssko, och först från 2020–2021 heter de formellt Real Madrid.

– Ja. Inte Real Madrid Femeni. Det har jag blivit tillsagd. Det är ett steg i jämställdhetstänket att vi inte heter dam. Vi är ett fotbollslag. Vi är Real Madrid och nästa år ska jag ta på mig världens vackraste tröja, säger Asllani.

Vad betydde Real Madrid för dig när du växte upp?

– De har alltid varit den största klubben i världen. Så är det bara. När jag växte upp var det favoritlaget och Ronaldo min förebild. Alla som känner mig vet att jag är madridista, att jag alltid velat att de ska starta ett damlag och har pushat lite medialt mot dem.

Asllani var tongivande för Sverige i VM.

Foto: BILDBYRÅN

”Jag har fått mess...”

Vilka visioner har de sagt till dig att de har?

– Det är Real Madrid. Vi ska alltid vinna. Första året handlar om att bygga ett helt nytt lag, få in spelare och anpassa oss så snabbt som möjligt. Jag har varit i Manchester City också, det var stort, men när jag gick runt på Real Madrids anläggning kändes historien. Det är historisk mark. Då visste jag att jag vill hjälpa dem att vinna titlar.

Vet du att ni ska värva andra stjärnor?

– Ja.

Helt säkert?

– Det kommer att värvas in spelare. Det kan jag lova dig. Jag vet att spelare vill hit också. Jag har redan fått mess från internationella spelare som är sugna på att komma. Det här är stort för alla. Men också historiskt för mig som står på toppen av min karriär. Vissa tycker att jag tar en risk, men någon måste gå först.

”Jag vill lära mig spanska”

Ser du er som Champions League-finalister inom en nära framtid?

– Hundra procent. Det är visionen. Klubben vill ta en CL-plats redan första året.

Har det funnits stunder sedan du återvände då du tänkt att du kanske inte kommer ut i Europa igen?

– Nja. Jag var ganska öppen där. Jag kände att jag ville komma tillbaka under mina bästa år. Nu har jag gjort det, så känslan är att jag inte spelar i Sverige mer igen. Jag avslutar karriären utomlands.

I Real?

– Man vet aldrig.

Och vad händer nu?

– Jag vill lära mig spanska. Det har blivit många språk under karriären, men inte ett ord spanska än.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

If that was true, where’s your Women’s team @realmadriden ? Look at your biggest rivals @FCBarcelona and @Atleti an… https://t.co/EYyZamnwvR
Publisert:

LÄS VIDARE

Kosovare Asllani klar för flytt till Madrid

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kosovare Asllani

Real Madrid CF