Fotboll

AIK straffas med miljonböter: ”Ett stort misslyckande”

Av: 

Ibraheem Alsalman

FOTBOLL

AIK får böta nästan en miljon kronor till Uefa efter tre Europamatcher.

Nu har klubben tagit del av detaljerna i böterna där de bland annat tvingas betala 100 000 kronor för otillåtna ramsor.

– Vi tar givetvis vårt ansvar för den situation som råder, säger AIK Fotbolls evenemangs- och säkerhetschef Henrik Koch.

Förra veckan kom uppgifterna om att AIK straffas med miljonböter efter skandalscenerna under den andra Champions League-kvalmatchen mellan AIK och Maribor på Friends arena.

Nu har AIK tagit del av Uefas dom där de straffas för händelser under tre olika matcher i kvalet till Champions League.

Under bortamatchen mot FC Ararat-Armenia ska supportrarna ha sjungit ”olagliga ramsor” vilket kostar dem drygt 100 000 kronor. Dessutom måste klubben betala 112 000 kronor för pyroteknikanvändning och inkastade föremål i samband med borta- och hemmamatcherna mot Maribor.

De reagerande svenska mästarna har blivit anmälda totalt sex gånger av Uefa och notan har till slut landat på 991 880 kronor.

”Tar vårt ansvar”

– Utifrån hur UEFA vid liknande incidenter historiskt belastat klubbar i form av böter känns beloppen ganska förväntade. Vi är naturligtvis inte tillfreds över att behöva ta pengar som hade kunnat användas till att stärka vår kärnverksamhet och istället betala dem i böter till UEFA, men vi tar givetvis vårt ansvar för den situation som råder, säger AIK Fotbolls evenemangs- och säkerhetschef Henrik Koch.

Koch konstaterar också att AIK behöver förbättra sina rutiner i samband med matcharrangemang. Han uppmanar samtidigt alla som jobbar på klubben att ta sitt ansvar för att förhindra sådana incidenter från att ske igen.

– Att vi har ordningsstörningar i samband med våra matcher är ett stort misslyckande för oss som klubb och en situation som jag tror ingen AIK:are önskar, säger Henrik Koch till klubbens hemsida.

AIK hade säkrat omkring 13 miljoner kronor i prispengar inför mötet med Celtic.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Rashidis svar efter Djurdjic attack

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

AIK

Champions League fotboll (herrar)

Europa League