Här spräcker Birgitta den allsvenska ballongen

Klev rakt in tv-sändningen – på väg till sitt viktiga uppdrag

avPatrik Brenning

Spelarna har blivit bättre tränade, tv-slipsarna knutna hårdare och produkten allsvenskan minutiöst paketerad.

Men ibland kommer ett sådant där ögonblick när den gamla föreningsrörelsen skiner igenom den kommersiella fasaden.

För ibland ramlar Birgitta Edvardsson, 67, in i en tv-studio rullandes sin kundvagn.

Birgitta Edvardsson är en av sex personer på Falkenbergs FF:s sportkontor. På hemsidan poserar hon bredvid klubbchefen, sportchefen, marknadschefen, SRS-ansvarig och ungdomsansvarig. Birgittas titel är ”grillansvarig” och hon tar sitt arbete på största allvar.

När Sportbladet på tisdagsmorgonen frågar Birgitta om hon har tid att tala några minuter så får vi vackert vänta, för det finns trots allt viktigare saker än att låta sig bli intervjuad av Sveriges största tidning. Har du serverat 600 hamburgare och otaliga varmkorvar till en hungrig fotbollspublik under hemmamatchen mot Hammarby kvällen innan så måste det städas, stökas och sorteras först.

– Vi fick mycket beröm för våra hamburgare i går. De är riktigt stora hamburgare, 150 gram och så får du sallad, dressing, ost, bacon, gurka och lök. Så det är en rejäl matbit, säger Birgitta med stolthet i rösten.

Kom tack vare Erik Berg

Stolt ska hon också vara då det viskas att burgaren är hela allsvenskans bästa. Men så är FFF också ensam klubb i serien om att ha en grillansvarig. Det ska dock visa sig att Birgitta har en ännu viktigare roll än så.

– Jag gillade inte ens fotboll när jag började för snart tio år sedan men min sambo tog med mig på en match. Hans systerson, Erik Johansson (numera Berg), spelade i FF då. Jag hade precis skadat handen, jag fick en inflammation och en kortisonspruta som förstörde leden, så jag behövde ett annat jobb än i den restaurang jag jobbade i då. Så jag frågade i grillen om jag kunde göra något och på den vägen är det. Jag kom in på halvtid som blev heltid men jag hade ju jobbat i gatukök i tolv år tidigare så jag hade lite erfarenhet.

Under Brigittas tid har både klubben och grillen växt. Under matcherna har Falkenberg i dag ett stort restaurangtält med gasolgrillar där Birgitta och hennes kollegor står och vänder hamburgare. Utöver det finns dessutom ytterligare fyra kiosker som klubbens ”grillansvarig” sköter om.

Ironiskt nog innebär det att Birgitta, som nu blivit våldsamt fotbollsintresserad, inte kan se en minut av matcherna.

– Jag blir jättenervös så jag tittar oftast på matcherna i efterhand ändå för då vet jag redan hur det har gått. Det går inte att titta eftersom de här killarna blivit som mina barn på något vis. Det är mycket känslor.

Men varför ville vi så gärna tala med Birgitta? Jo, det var ju det där med kundvagnen.

Var på väg till spelarna

Efter att 600 hamburgare serverats och Falkenberg förlorat med 0-2 hemma mot Hammarby stod bortalagets tränare Stefan Billborn och intervjuades i C Mores studio. Programledaren Lasse Granqvist och experten Alexander Axén lyssnade på matchanalysen med stort allvar när Birgitta plötsligt kom rullandes in i bild med sin kundvagn.

Som en liten nål rakt in i den pudrade kommersiella allsvenska ballongen fick hon den allvarliga stämningen att brista samtidigt som hon skickade tillbaka tv-publiken till tiden när en match var en större angelägenhet för publiken på plats än hemma i tv-sofforna.

För vad spelar en tv-sändning för roll när det finns viktigare saker som måste göras? Faktum är också att Birgitta var på väg till sitt kanske viktigaste uppdrag av alla.

– Efter matchen går jag till spelarna med hamburgare till dem. Har de vunnit eller spelat oavgjort får de en kexchoklad också. Det är viktigt.

Varför är det viktigt?

– Det har bara blivit så. De frågar alltid när de inte förlorat om jag har kexchokladen med mig och det har jag alltid.

ARTIKELN HANDLAR OM