Kulusevski och Guidetti i historiskt möte

En ambitiös trio med både egen fotbollsbakgrund och stort kontaktnät har identifierat en lucka i svensk fotboll.

Lösningen? Ett NBA-inspirerat event med Dejan Kulusevski och John Guidetti i spetsen.

– Med det här inleds en ny era i svensk fotboll, säger Mose Jamshir, en av initiativtagarna.

Resan har varit lång, hindren många, men tack vare hårt arbete och en stor dos envishet spelas nu den första svenska all star-inspirerade matchen inom några veckor.

Idén är en kombination av svenska spelares gemensamma försäsongssamlingar och NBA:s ”All Star-game”, där två tränare väljer sina respektive trupper inför matchen.

Dejan Kulusevski leder det ena laget, medan John Guidetti coachar motståndarna. Spelarna kommer att delas upp i en draft som spelas in och läggs ut på YouTube.

Login • Instagram

Mose Jamshir och Aman Mesfen arrangerade en typ av försäsongssamling för elitspelare tidigare i vintras.

– Proffsen som är med lever det här varje dag, men det är tydligt att de saknar gårds- och spontanfotbollen. Den luckan har vi försökt fylla, säger Aman Mesfen.

Tillsammans med Sandra Kulusevska bildar de initiativet Preseason Gathering. Syftet är att balansera spelarnas uppstyrda vardag med spontaniteten och grundkärleken till fotbollen.

– Grundtanken var att göra något, det spelade inte så stor roll exakt vad. Om vi tar USA som exempel igen - där är sporten så mycket större än bara idrotten. Det är kultur, säger Sandra Kulusevska.

John Guidetti och Dejan Kulusevski i landslaget 2019.
John Guidetti och Dejan Kulusevski i landslaget 2019.

Gjort egna dokumentärfilmer

Bland annat har man på YouTube-kanalen Pre Season Documentaries publicerat minidokumentärer med bland andra AIK:s Yasin Ayari och Sirius Christian Kouakou, berättar de.

– En och samma kille, Kadir ”Pato” Adan, har filmat, redigerat och producerat allt själv. Det har också varit viktigt för oss att verkligen få fram spelarens röst och att han ska få fram sitt budskap, säger Mose Jamshir.

Trion går in med stor passion och brinnande engagemang i kommande event.

– Alla intäkter går oavkortat till välgörande ändamål. Vi har dragit i det praktiska, men detta är spelarnas sätt att ge tillbaka till sina supportrar och miljöer, säger Aman Mesfen.

– Nu inleds en ny era i svensk fotboll, säger Mose Jamshir.

Sandra Kulusevska förtydligar.

– Det finns en långsiktig plan med detta, vi är bara i början av något så mycket större.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.