Nya Blågult: Mer rörligt och offensivare

Ett par hundra landskamper ryker. In kommer 15 procent mer offensiv. 

Landslagets generationsväxling ger ett spelmässigt delvis nytt Blågult.

– Vi har många kreativa spelare som kan skapa farligheter framåt, säger Alexander Isak.

Ett gäng spelare har landslagspensionerat sig och Marcus Danielson är avstängd när Sverige återstartar VM-kvalet mot Spanien på Friends.

Mikael Lustig byts sannolikt mot Emil Krafth. Danielson/Andreas Granqvist/Pontus Jansson ersätts med Filip Helander.

Men det som sannolikt påverkar svenska landslagets sätt att spela mest är att varken Sebastian Larsson eller Marcus Berg finns på planen i blågula matchställ längre.

Starkare offensivt

In sannolikt med Viktor Claesson och Dejan Kulusevski mot Spanien.

223 landskamper försvinner och in kommer – sett till mål och assist under de två senaste ligasäsongerna – 15 procent mer offensivkraft.

Alla logiska alternativ gör er lite mer offensiva?

– Ja, det kan man nog säga. Marcus Berg gjorde många mål men han blev en tvåvägsforward, säger Janne Andersson. Den forwarden har vi nog inte i dag. Men jag kommer att ställa krav att de också ska kunna lösa bägge delar. Ingen kommer få frislängar i försvarsspelet. 

– Samma sak med Sebastian Larssons tvåvägsegenskaper. Man kan nog säga att det blir lite mer offensivt balanserat per automatik nu, fortsätter förbundskaptenen. 

Sveriges 4-4-2-uppställning i defensiven kommer bli något annat, mer rörligt och flytande i anfallsspelet när Dejan Kulusevski, Emil Forsberg och Viktor Claesson gillar att röra sig över stora ytor och i gränslandet mellan anfall och mittfält.

Alexander Isak:

– Det är stora spelare och personligheter som har lämnat. Med de spelartyper vi har nu så har vi många kreativa som kan skapa farligheter framåt. Vi kunde fått ut mer av offensiven under EM. Det tar ett tag att få allt på plats, säger Real Sociedadanfallaren som startade ihop med Dejan Kulusevski i Sveriges sista match i EM, när man åkte ut mot Ukraina.

– Det blir bättre när vi får fler matcher tillsammans.

Lustigs varning

Emil Forsberg säger om vad generationsväxlingen betyder för landslagets sätt att spela:

– Det är en annan typ av spelare. Då får vi anpassa oss efter det, säger Mini-Foppa och förklarar vad det kan innebära praktiskt mot Spanien för att lyckas bättre än i 0-0-matchen i EM:s inledning.

– Vi kan inte bara spela upp på en spelare och ha fyra spelare längre bakom. Vi måste spela framåt och sedan en gång till framåt. 

– Vi är ett bollskickligt lag, vi vill visa det också. Vi har en idé på hur vi vill göra, säger Forsberg.

Återstår att se hur Janne Andersson och spelarna får ihop det.

Mikael Lustig beskrev utmaningen pricksäkert i en intervju med Fotbollskanalen för ett par dagar sedan.

– Det är det som Janne och grabbarna måste hitta, så att alla drar åt samma håll. Så att det inte blir lite av den här Nations League-vibben då vissa vill spela en typ av fotboll och vissa vill hålla kvar i det vi hade förut, sa Lustig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.