Louis van Gaal har prostatacancer – behandlades i hemlighet

Nederländernas förbundskapten Louis van Gaal, 70, har prostatacancer.

I tv-programmet Humberto på nederländska RTL avslöjade han hemligheten som han lyckats undanhålla även landslaget – trots 25 genomförda strålbehandlingar.

– De ser rodnaden på mina kinder och tänker vilken frisk kille det där är, men så är det naturligtvis inte, säger han, enligt NOS.

Nederländerna drog vinstlotten när VM-grupperna till Qatar lottades.

Man drog just värdlandet från den svåra seedningsgruppen och har nu ett drömläge att gå vidare. Tänkt att leda laget är Louis van Gaal, 70.

Men sent i kväll avslöjade den meriterade tränaren att han lider av en aggressiv form av prostatacancer. Avslöjandet kom i talkshowen Humberto där han pratade om en kommande film om hans liv som heter ”Louis”, där cancern också tas upp.

”Spelarna vet inte”

Sjukdomen är inte helt nydiagnosticerad. Louis van Gaal har enligt egen utsago redan genomfört 25 strålbehandlingar. Det ska bland annat ha skett i hemlighet under en samling med landslaget där van Gaal åkte till sjukhuset på kvällarna för att strålas och sedan leda laget igen om dagarna. Allt för att inte påverka spelargruppen, enligt van Gaal.

– Jag fick speciell behandling på sjukhuset. Jag släpptes in genom bakdörren när jag kom dit och togs direkt till ett privat rum. Jag har blivit fantastiskt behandlad. Att inget kommit ut säger något om folket runt omkring mig, det är fantastiskt, säger han enligt Voetbal International.

”Ser det som en gåva”

Prognosen för prostatacancer är oftast god. Men van Gaal berättar att han fått en aggressiv variant.

– Man dör inte av prostatacancer, i alla fall inte i 80–90 procent av fallen. Det är vanligen andra underliggande sjukdomar som dödar. Men jag har en ganska aggressiv form och har blivit strålad 25 gånger. Då har du mycket att ta hand om för att ta dig igenom livet.

Han är fortfarande inställd på att fortsätta som förbundskapten.

– Jag har en otrolig disciplin och vilja. Jag kan hantera jobbet som förbundskapten under de här förhållandena eftersom jag njuter så mycket att jobba med den här gruppen. Jag ser det som en gåva så här sent i livet, säger han.

Nederländernas förbundskapten Louis van Gaal.
Nederländernas förbundskapten Louis van Gaal.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ämnen i artikeln