Blekt Sverige vann i VM-kvalet – Rolfö avgjorde

SENEC/STOCKHOLM. Resan mot VM i Australien och Nya Zeeland har börjat.

Den började med en 1–0-seger borta mot Slovakien, i en blek tillställning.

– Andra halvlek är under all kritik, säger Viaplays Bojan Djordjic.

– Det var hårda ord, svarar målskytten Fridolina Rolfö.

Nästa sommar väntar ett uppskjutet EM för landslaget, men på fredagen började resan mot nästa stora mästerskap: VM i Australien och Nya Zeeland 2023, den första matchen sedan OS-silvret.

Första testet i VM-kvalet stavades Slovakien borta, ett motstånd Sverige krossade gånger två i det senaste EM-kvalet.

Lika lätt gick det inte i dag.

Fridolina Rolfö gav visserligen Blågult ledningen redan efter tio minuters spel, då hon bara satte foten till kulan efter att Lina Hurtig hittat henne snett inåt bakåt i straffområdet.

Men Slovakien stack upp emellanåt – och Sverige fick ”bara” nöja sig med 1–0 i paus, trots bland annat en ribbträff signerad Magdalena Eriksson.

Mållös andra halvlek

Slovakien stack upp än mer i andra halvlek men lyckades, trots en del chanser, inte överlista Jennifer Falk i det blågula målet.

En av Sveriges bättre chanser i andra kom när Rolfö hittade inbytte Kosovare Asllani med ett instick, men Asllani, med en försvarare i ryggen, fick inte riktigt till det.

Inga fler mål av Sverige – och inga av Slovakien – vilket gav Blågult segern med 1–0, i en tämligen blek tillställning.

– Det positiva var den första kvarten, andra halvlek är under all kritik, den är inte tillräckligt bra. Det är just sista tredjedelen, där vi varit så vassa tidigare, vi hittar inte det sista inlägget, insticket – men det är också svårt att mentalt ladda om. För några månader sedan förlorade vi mot Kanada, det här är första samlingen. Det kommer bli betydligt bättre på tisdag i Göteborg, säger Viaplays Bojan Djordjic.

”Inte katastrof”

Hårda ord, menar Fridolina Rolfö efteråt.

– Jag tror man ser på matchen vilken typ av match det är. Visst, vi kan mycket bättre, men jag tycker inte det är katastrof. Det är svårspelat, man ser hur planen är. Det finns tekniska detaljer som vi kan bli bättre på, säger hon och fortsätter:

– Vi får inte riktigt den rytm i spelet som vi hoppas på, vi möter en motståndare som står ganska lågt. En fysisk match, kanske inte den typen av fotboll vi vill spela. Det finns saker vi kan ta med oss och göra bättre, men vi är nöjda med tre poäng.

Caroline Seger om kritiken:

– Jag tycker att andra var lite bättre, kanske inte i slutet. Det är svårt för mig att stå och analysera direkt efter, jag har en känsla och den känslan är att vi inte kommer upp i nivå i dag. Under all kritik... vi får väl se när jag tittat på matchen, just nu känns det inte som att det är så farligt.

På tisdag väntar nästa match i VM-kvalet, då Georgien gästar Gamla Ullevi.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.