Janne Andersson: Känner mig maktlös

I landslaget bestämmer Janne Andersson vem som ska spela.

Men nu kan förbundskaptenen bara hålla tummarna i fyra veckor och hoppas att hans landslagsspelare får speltid i klubblagen.

– Jag är chanslös där. Man känner sig lite maktlös som förbundskapten på det sättet, säger Andersson efter segern mot Grekland.

Så fort spelarna drog av sig den blågula tröjan inatt och lämnade samlingen har Janne Andersson ingenting att säga till om när det gäller speltid för sina landslagsspelare.

Den 11 november spelar Sverige mot Georgien och fram tills dess kan Andersson bara följa spelarna på tv eller genom statistik i mobilen innan han tar ut truppen till den avgörande VM-kvalsamlingen. Förbundskaptenen beskrev att han nästan var ett nervvrak inför den här samlingen.

– Sa jag nervvrak? Det är lite överdrivet men det är ju så att jag är chanslös där. Jag kan inte påverkar spelarnas vardag i klubblagen. Som jag var inne på innan kan de spela och vara i fysisk bra form när de kommer till samlingen så är det ju de optimala, säger förbundskaptenen och fortsätter:

– Man sitter varenda kväll och följer spelarna, tittar om de har spelat eller inte. Det är något helt annat än att vara klubblagstränare, på det sättet känner man sig lite maktlös som förbundskapten. Det är ju inget nytt men det har varit lite mer nu med spelare som inte varit igång så mycket.

”Tror och hoppas inte det”

När Janne Andersson tog ut sin senaste trupp var fem spelare bänkade, fyra skadade och två osäkerhetsmoment fanns kring Nilsson Lindelöf som väntade in förlossning och Marcus Danielson som enbart hade hållit igång med Djurgården. Till nästa samlingen är det redan nu klart att Janne kommer behöva hitta en ny mittbackskollega till VNL då Marcus Danielson är i karantän i Kina och Filip Helander är fortsatt borta efter en knäoperation.

– Nu är det knappt fyra veckor tills vi samlas igen. Jag hoppas att spelarna håller sig friska och får speltid för då brukar vi kunna få ihop det på ett hyfsat sätt.

Något som förbundskaptenen däremot för första gången på två samlingar inte kommer behöva sia om är barnafödande bland sina spelare.

– Man vet aldrig, det kan vara någon som kommer och säger något nu... men jag tror inte det och jag hoppas inte det, säger Andersson och skrattar till.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.