Jo Inge Berget

Jo Inge Berget: ”Jag är en potatis”

Av: 

Johan Flinck

FOTBOLL

SANKT PETERSBURG. Högerytter mot Juventus, högerback mot Örebro och nu vänsterytter mot Zenit.

Jo Inge Berget fortsätter flyttas runt av Jon Dahl Tomasson.

– Jag är en potatis, säger norrmannen.

Då Sören Rieks missade matchen mot Zenit på grund av skada trodde nog många att Martin Olsson skulle ta platsen som vänster wingback och Jo Inge Berget bli kvar ute till höger.

Men Tomasson valde att peta Olsson trots flera starka insatser på sistone av sommarens nyförvärv.

– Jag behövde rotera några spelare som spelat mycket. Martin behövde vila efter att spelat mycket. Det var därför, säger Tomasson efter storförlusten mot Zenit med 4–0.

Fick beskedet tidigt

Olsson köpte motiveringen till beslutet.

– Jag fick veta det redan för två dagar sedan. Jag har spelat många matcher de senaste veckor så jag förstår beslutet. Om han hade velat att jag skulle starta så hade jag gjort det. Men jag har min historia med mina baksidor så det var nog ett klokt beslut. Det kommer en viktig match till helgen också (Mjällby i allsvenskan på söndag), säger vänsterbacken som dock byttes in tidigt i andra halvlek efter att Anel Ahmedhodzic blivit utvisad.

I stället valde Tomasson att flytta över Berget från högerflanken till Rieks plats på vänstersidan och låta Eric Larsson debutera i Champions League till höger.

Prahl som myntade?

Det innebar att Berget än en gång fick skifta position. Han spelade som höger wingback mot Juventus men, för första gången i sin karriär, högerback i en fyrbackslinje senast mot Örebro. Och nu alltså vänster wingback.

– Jag är en potatis så jag kan spela överallt, säger han på presskonferensen efter förlusten.

Om det var Tom Prahl som tog in begreppet ”potatis” i fotbollslingot låter vi vara osagt. Men den gamle tränaren var i alla fall tidig med det när han kommenterade MFF-trotjänaren Jörgen Ohlsson i början på 2000-talet: ”Han är som en bra bintjepotatis, kan användas till allt”.

– Det är en av mina styrkor att jag kan spela på olika positioner. Det är något jag får leva med. Jag tycker det är...okej, säger Berget.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Ny mardröm för Malmö FF i CL

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jo Inge Berget

Malmö FF

Champions League fotboll (herrar)