Claesson nobbar stora ligorna – en av orsakerna: Matteo, en månad

Victor Claesson, hustrun Julia och sonen Matteo.
Victor Claesson, hustrun Julia och sonen Matteo.

Viktor Claesson, 30, nobbar klubbarna från de största ligorna och förlänger med fyra år med FC Köpenhamn.

Här är ytterligare en stor liten anledning: sonen Matteo, en månad.

– Det känns väldigt bra att kombinera hög sportslig nivå med att ha nära hem, säger den nyblivne pappan.

Följ ämnen i artikeln

Under torsdagsmorgonen blev det officiellt att Viktor Claesson förlängt avtalet med FC Köpenhamn med ytterligare fyra år.

Han har varit i FCK på ett halvårskontrakt efter att han dramatiskt brutit avtalet med Krasnodar i vintras efter den ryska invasionen av Ukraina.

Jagades av de stora ligorna

– En tuff situation har landat i något väldigt bra. Det tog inte lång tid att känna sig hemma i FCK och Köpenhamn. Och så blev det ligaguld dessutom, säger Claesson som svarade för ett mål och tre assist i de tio matcherna under våren.

Enligt Sportbladets uppgifter har det funnits intresse från klubbar som Strasbourg, Sassuolo, Stuttgart och Augsburg, bland annat, för landslagssvensken.

– Jag vill inte prata om andra klubbar men ja, det fanns klubbar i Frankrike, Italien och Tyskland, säger Claesson.

Ändå väljer du att stanna?

– FCK ville verkligen ha kvar mig, erbjöd ett långt och bra kontrakt. FC Köpenhamn är ett topplag som slåss om titlar och Europaspel varje säsong. Vi är seedade i Champions League-kvalet. Missar vi det så blir det minst Europa League-spel. Det är sportsligt väldigt inspirerande, säger han till Sportbladet från semestern hemma i Sverige.

Kontraktet ska även enligt uppgifter göra Claesson till en av de bäst betalda spelarna i FC Köpenhamn. Det innebär i slutändan en årslön med bonusar på motsvarande 9-10 miljoner svenska kronor, netto, tack vare gynnsamma skatteregler.

Vid sidan om planen finns ytterligare en stor anledning till valet att vara kvar i Danmark.

Victor Claesson med sonen Matteo.
Victor Claesson med sonen Matteo.

Föddes för tidigt

När Claesson och hustrun Julia, tillsammans med flera andra utländska spelare med familjer, i början av mars i all hast lämnade Krasnodar var hon gravid.

– Matteo vår son skulle ha fötts i juni men kom lite för tidigt i maj redan. Vattnet gick på torsdagskvällen och på fredagen föddes han i Värnamo och jag hann att ta mig dit, säger pappan. Jag är väldigt stolt över Julia, över vår lilla familj.

– Julia och Matteo fick åka till neonatalavdelningen i Jönköping och vara kvar där i en vecka. Jag åkte tillbaka och spelade borta mot Bröndby på söndagen innan jag åkte tillbaka till Sverige igen. Det blev lite pendlande fram och tillbaka ett tag.

– Men allt har gått bra och alla mår jättebra. Matteo och Julia var med på innerplan och firade det danska ligaguldet, säger Viktor Claesson.

Nu väntar semester i Sverige för familjen.

– Det har varit en fantastisk vår med sonen, guldet och det nya kontraktet. Nu ska vi njuta av två veckors semester hemma i Sverige innan jag börjar förberedelserna med laget inför Champions League-kvalet.

Ska spela länge

Med undertecknandet av det fyraåriga avtalet lär det också dröja innan Claesson återvänder till allsvenskan, oavsett om det skulle bli Elfsborg, IFK Värnamo eller någon annan förening.

– Jag känner mycket för klubbarna, men FCK är en nivå upp. Jag räknar med att spela många år ytterligare. Många spelare presterar på väldigt hög nivå efter att de fyllt 35 år nu för tiden, säger Viktor Claesson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.