Läkaren: Lotta fick en rekyleffekt

Lotta Schelin har inte tränat fotboll på två månader.

Ingen vet när tidernas bästa blågula målskytt är tillbaka på planen.

– Hon har en pisksnärtskada, säger Rosengårds läkare Ola Svejme.

Situationen såg inte särskilt allvarlig ut. Den 26 juni fick Lotta Schelin en tryckare i ryggen mot LB07. Hon föll ner i gräset, men kom snart på fötter och fortsatte kämpa i en halvtimme.

När EM-truppen samlades i början av juli var 33-åringen stel i nacken, men smärtorna hindrade henne varken från genrepet mot Mexiko eller Sveriges fyra matcher i mästerskapet. I uttåget i kvartsfinalen mot Nederländerna spelade kaptenen 90 minuter.

Det var den 29 juli. Det var senaste gången svenska landslagets bästa målskytt genom tiderna bar ett matchställ.

”Någon form av whiplash”

Drygt två månader senare rapporterar Göteborgsposten att Lotta Schelin har varit sjukskriven sedan EM. Sannolikt ställer hon in återstoden av säsongen med Rosengård, som är tvåa i allsvenskan och under torsdagen möter rumänska Olimpia Cluj i Champions League.

När Sportbladet pratar med klubbens läkare Ola Svejme ger han bilden av en plågad svensk stjärna.

– Hon mår lite bättre, men fortfarande inte helt bra. Hon har gjort lite framsteg under sensommaren och hösten men är fortfarande inte i fotbollsträning, säger Svejme.

Är det värst i nacken eller huvudet?

– Både och. Vi kan kalla det någon form av whiplashskada. Hon har haft problem med nacken under hela sin karriär och har kronisk migrän som kommer och går. Den kan utlösas av vissa saker. Snällare vridningar mot nacken har lett till migränperioder hon har kunnat hantera. Men hon har inte haft någon dust som varit lika jobbig som innevarande period.

”Hon har drivet att komma tillbaka”

Whiplash låter dramatiskt.

– Det kanske är ett laddat ord, men det är ett slags pisksnärtskada. Vi kan kalla det en stukning, ett kast bakåt, men inte så dramatiskt som att bli påkörd av en bil i hög hastighet.

Om du har fått en sådan här skada en gång, är den då lättare att få igen?

– Ja. Så verkar det vara.

Den första tiden efter hemkomsten var Lotta matt och undvek stimmiga miljöer. Hälsan har återhämtat sig, men läkaren Ola Svejme undviker helst att spekulera i framtiden.

– Nästa säsong har vi inte spekulerat i. Och vad gäller årets säsong är det inte uteslutet att hon kan komma tillbaka, säger han.

Kan skadan vara karriärshotande?

– Det vill jag inte uttala mig om. Hon har kontrakt över nästa säsong och har varit inställd på att kunna fortsätta. Hon har drivet att komma tillbaka, så man behöver inte dra så drastiska slutsatser.

”Det behöver inte bli värre”

Smällen kom före EM, så varför hindrades hon av skadan senare?

– Vi fick en rekyleffekt. Hon bet ihop för att klara EM, men när du kommer till en lugnare period och slappnar av släpps det ut.

Är det lönt att spekulera i om vad som hänt om hon avstått EM?

– Det går att prata om om man vill, men gjort är gjort. Vi får utgå från läget vi har och hoppas på det bästa.

Få hon någon behandling?

– Hon är utredd i nacken och huvudet utan att man har hittat någon strukturell skada. Det är inget avvikande. Hon har övningar, ett särskilt program, för sin nacke och är i gång så mycket hon kan med jogg och sjukgymnastik. Men ingen bollträning än.

Det låter inte bra.

– Nej, men det har varit hanterbart under många, många år. Det behöver inte hela tiden bli värre, fast det är en benägenhet hon har haft, säger Ola Svejme.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.